EPA/Larry W. Smith
Novak Đoković

Novak Đoković je suvereni šampion, osvajač 15 grend slemova, 32 mastersa, ali ni on nije mogao da predvidi istorijski povratak 2018.

 

Pre samo 12 meseci Đoković je bio, može se reći na dnu. Uprkos problemima sa laktom odlučio je da igra Indijan Vels, gde je doživeo jedan od najtežih poraza u karijeri, u vidu pozicije rivala na ATP (Taro Danijel, 109).

Japanac je slavio 7:6, 4:6, 6:1 i izbacio Đokovića iz Top 20 sa liste. Godinu dana kasnije, Đoković je opet broj 1.

– Nisam bio spreman da se takmičim na ovom nivou prošle godine. Ubeđivao sam sebe da jesam, ali iskreno nisam. Većina članova mog tima u to vreme je bila protiv igranja na Indijan Velsu i Majamiju, jer je bilo previše brzo posle operacije – kaže Đoković.

Međutim, nije prošlo dugo, a Đoković je vratio svoju igru, osvojio Vimbldon i US Open, te Sinsinati i Šangaj. Postao je prvi teniser u istoriji koji je osvojio Zlatni masters. Sa broja 22 je za samo nekoliko meseci opet stigao do vrha.

– Bilo je prilično zabavno putovanje ovih poslednjih 12 meseci. Ne žalim što sam igrao IV i Majami. Iz ove perspektive, mogao sam, morao sam da donese drugačiju odluku, ali verujem da mi je to bila važna lekcija koja mi je pomogla da napravim neverovatne rezultate u narednih sedam, osam meseci i vratim se na broj 1 za manje od šest meseci. Sumnjao sam i preispitivao sve, prvi put iskusio operaciju u životu, nešto što nikad nisam doživeo ranije. Nisam znao šta da očekujem. Morao sam da se upoznam sa novim osećajima, mentalno, fizički, emocionalno. Bila je to sjajna poučna kriva za mene.

Đoković se vratio u Indijan Vels kao svetski broj 1 i pokušaće da uđe u istoriju kao prvi teniser koji je šest puta osvajao ovaj turnir.

Turnir u Kaliforniji će mu biti prvi od Australijan opena gde je 27. januara osvojio 15. GS u karijeri, a na startu IV, u drugoj rundi, čeka ga Amerikanac Bjorn Fratanđelo.

Potencijalni rivali u trećem kolu su Nemac Filip Kolšrajber i Australijanac Nik Kirjos, koji je prošle nedelje redom rušio Rafaela Nadala, Stena Vavrinku, Džona Iznera i Aleksandra Zvereva, dakle drugog, bivšeg trećeg, sadašnjeg trećeg i devetog igrača sveta za titulu u Akapulku, svoju najveću od oktobra 2016.

Kontroverzni Australijanac je odbio oba međusobna susreta sa Đokovićem, uključujući pobedu u dva seta pre dve godine upravo u Indijan Velsu.

– Uvek smo bili svesni njegovih kvaliteta i talenta. Ima jaka oružja u svojoj igri, servis, jedan od najboljih na Turu; snažan forhend i dobru igru na različitim podlogama. Bez obzira da li je konstantan ili ne, to je ono što ćemo da vidimo – prokomentarisao je Kirjosa najbolji teniser sveta.

– Izgubio sam oba duela od njega. Ako dobijem šansu da opet igramo, radujem se tome jer je u formi. S druge strane, i ja sam dobro počeo sezonu, nadam se da ću ovde nastaviti tamo gde sam stao u Australiji.

Đoković i Fratanđelo će igrati u subotu uveče. Tačan termin meča će biti poznat kasnije. Ipak, prvi nastup na IV ga očekuje u petak uveče, igra u dublu sa Fabiom Fonjinijem, a rivali su im Žeremi Šardi i Miloš Raonić. Meč počinje oko 23h.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here