Vesti

S rastućim troškovima života i nedostatkom radne snage, postavilo se pitanje da li na postojećem poslu zatražiti povećanje plate.

Raniji stav stručnjaka po ovom pitanju je bio da nikako u vašim pregovorima za višu platu ne spominjete rastuće troškove, ili kako stojite finansijski.

Naime, smatralo se da menadžere to ne zanima, i da razgovori treba da budu na temu šta donosite organizaciji i zašto ste im potrebni.

Međutim, izgleda da se situacija promenila s obzirom da inflacija u Australiji na najvišem nivou od 1990. godine.

Koliko povećanje?

Godišnja stopa inflacije u Australiji je trenutno 6,1 odsto, što znači da su cene toliko porasle u poslednjih 12 meseci.

Ukoliko vaša plata nije povećana za to vreme, zarađujete manje nego što je to bilo pre godinu dana.

Dakle, ako ste zaradili 50.000 dolara u prošloj godini, sada imate 3.000 dolara manje.

Istina, neki Australijanci su imali povećanje plate, od 2,4 odsto u maju, što svakako ne može da pokrije inflaciju.

Praktično, ako ste pre godinu dana zarađivali 50.000 dolara i vaša plata je sada porasla za 2,4 odsto i dalje ste “kratki“ za 1.850 dolara.

Džon Bjukenen, stručnjak za tržište rada iz Mreže za istraživanje zdravlja i rada Univerziteta u Sidneju, preporučuje da tražite povećanje plata između 4,6 i 5,2 odsto.

Ovo su iznosi za koliko je Komisija za pošten rad (FVC) ove godine povećala minimalne i plate povremenih radnika.

Prema tome, možete da se u pregovorima pozovete na ovu odluku.

Proverite ugovor

Takođe, vrsta ugovora o radu koji ste potpisali sa poslodavcem utiče na vašu sposobnost da pregovarate o povećanju plate.

Ako ste i povremeni radnik, i dalje možete pregovarati da budete plaćeni više.

Spremni za razgovor

Bilo da štampate nedavnu odluku FVC-a o povećanju plate, istražujete raspon prosečnih plata za sličnu ulogu ili pravite listu razloga zašto ste dobri u svom poslu, isplati se da budete spremni.

Dobro je da napišete ono što želite da kažete. Čak i ako ne koristite to u razgovoru, ceo proces može da vam pomogne.

Postavite sebi sledeća pitanja: Šta želite da postignete? Šta ste spremni da prihvatite? Šta ste spremni da uradite ako vaš zahtev za povećanje plate bude odbijen? Da li ste voljni da date otkaz, čak i ako inače volite svoj posao?

Da li je dobar trenutak?

Australija se nalazi usred jednog od najvećih nedostataka radne snage ikada, sa najnižom stopom nezaposlenosti u poslednjih 48 godina.

Radnici u većini sektora bili su u jačoj poziciji nego inače da pregovaraju o povećanju plata.

Međutim, ono što ističu stručnjaci, a čega treba da budete svesni, većina radnika dobija povećanje plata kroz promenu posla.

Bjukenen predviđa da će samo jedan do odsto tržišta rada uspeti da pregovara o povećanju plata kako bi se uskladilo sa inflacijom, uprkos nedostatku radne snage.

Da li spominjati inflaciju?

Stručnjaci su ovde podeljeni. U većini slučajeva se slažu da ne treba pominjati, ali ima i izuzetaka.

Naime, radnici u sektorima sa nedostatkom radne snage su u jačoj poziciji da pregovaraju o povećanju plata, u kom slučaju pozivanje na inflaciju može da bude od pomoći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here