Pexels
Ilustracija

Sekretar državnog trezora Stiven Kenedi sastao se u nedelju s novim saveznim blagajnikom Džimom Čalmersom kako bi mu predao vladin ekonomski brifing poznat kao “crvena knjiga”.

Prva Čalmersova ocena, kada su u pitanju rastući troškovi života u Australiji i stanje državnog budžeta, nisu nimalo obećavajući.

Novi savezni blagajnik je upozorio da nas čeka dalji rast inflacije, a prema proceni Banke državnih rezervi inflacija će do kraja ove godine premašiti šest procenata.

Čalmers je za Radio ABC istakao da je laburističku vladu zatekla “ozbiljna ekonomska situacija”.

– Nema smisla optuživati, ali moramo da budemo direktni. Od naših prethodnika nasleđujemo ozbiljnu ekonomsku situaciju – rekao je on.

Novi savezni blagajnik je takođe istakao da se inflacija “skoro izmakla kontroli” i da predstavlja glavni izazov za privredu. S druge strane, rekordni budžetski deficit ograničiće kapacitet potrošnje Albanezeove vlade, dodao je.

– Ono što će se sada promeniti je to da dobijamo vladu koja razume pritiske troškova života i ima plan kako da vremenom reši taj problem – kazao je Džim Čalmers.

Iako će se nova vlada laburista suočiti s brojnim ekonomskim problemima, od rastuće inflacije do usporavanja privrednog rasta, ekonomisti i rejting agencije ocenjuju da ove potencijalne “oluje” mogu da se prebrode te da će tržište to prihvatiti.

Nakon izbora u subotu, prema predviđanju Gereta Erda, glavnog ekonomiste Komonvelt banke, reakcija na berzama i drugim tržištima biće “prigušena”.

U ranom trgovanju, referentni indeks akcija ASX200 je porastao za skoro trećinu od jedan odsto, pre nego što je smanjio dobit. Australijski dolar je takođe, bio nešto jači u odnosu na američki dolar.
Sem toga, Erd je i pre izbora naglasio da ko god osvoji vladu, naslediće ekonomiju koja ima visoku stopu inflacije i veoma zategnuto tržište rada, a samim tim i centralnu banku koja mora da reaguje na to.

– Mislim da ne postoji ništa što smo čuli u predizbornim kampanjama što bi pomerilo brojčanik u ekonomskoj prognozi u materijalnom smislu za narednih 12 do 18 meseci – istakao je Erd.

On predviđa da će Banka državnih rezervi podići stopu gotovine sa 0,35 odsto na svakom od svoja naredna tri mesečna sastanka odbora, od kojih će prvi biti 7. juna.

Investitori se klade na brzo povećanje kamatnih stopa, dok RBA pokušava da zaustavi inflaciona očekivanja, nakon što su potrošačke cene u martovskom tromesečju porasle za 5,1 odsto, s osnovnom inflacijom na najvišem nivou u poslednjih 13 godina.

Alan Oster, glavni ekonomista NAB grupe, očekuje da će gotovinska stopa RBA dostići oko 1,5 odsto do kraja godine. Inače, porast kamatne stope od jedan procenat podiže otplate srednjeg stambenog kredita u Sidneju za skoro 500 dolara mesečno ili 350 dolara u Melburnu.

RBA je nezavisna od vlade, kao i Komisija za pravedne odnose na radu, koja će svoju godišnju odluku o povećanju minimalne zarade doneti do kraja juna.

Uprkos tome što su troškovi rada, objavljeni prošlog četvrtka, otkrili neto 7,4 milijarde dolara dodatne potrošnje tokom četiri godine, Oster je rekao da nije video veliku razliku između politika dve vodeće stranke.

Prema njegovim rečima, tri su najveće brige Australije: usporavanje rasta u Kini, dok se ta zemlja bori da obuzda epidemiju kovida; evropski cilj da do kraja godine ne zavisi od ruske nafte i gasa; i prebrz porast kamatnih stopa od strane američkih Federalnih rezervi, koji guše rast SAD.

I jedan i drugi ekonomista očekuju da će australijski dolar vremenom ojačati u odnosu na američki. U nedelju se domaćom valutom trgovalo iznad 70 američkih centi.

Kina čestitala Albanezeu

Kineski premijer Li Kečijang je uputio čestitke novom premijeru Australije Entoniju Albanezeu. U poruci se navodi da je Peking spreman da učini napore da se unaprede bilateralni odnosi dve zemlje.

“Čvrst i stabilan razvoj kinesko-australijskih odnosa u skladu je sa osnovnim interesima i zajedničkim težnjama dva naroda i takođe doprinosi miru, stabilnosti, razvoju i prosperitetu u azijsko-pacifičkom regionu”, prenosi dnevni list “Čajna dejli”.

Kriza u odnosima između Australije i Kine došla je do tog nivoa da Peking nije odgovorio i na neke pozive dosadašnje vlade u Kanberi, a prethodno je obustavio uvoz raznih australijskih roba.

– Želimo da sarađujemo sa zemljama iz regiona i obezbedimo da Indo-Pacifik bude stabilan i prosperitetan – odgovorio je Čalmers na pitanje da li će odnosi s Kinom početi da se “odrzavaju”.

Vraćen prvi brod s migrantima

Vršilac dužnosti premijera Ričard Marls potvrdio je da je nova vlada vratila nazad prvi brod s tražiocima azila koji je plovio prema Australiji.

Marls je izrazio ogorčenje zbog činjenice da su na sam dan izbora iz dosadašnje Morisnove vlade slali biračima poruke da je presretnut brod kod Božićnog ostrva.

On je rekao da je to “sramotan postupak” koji je učinio Australiju “manje bezbednom”. Potvrđeno je da su Australijske granične snage bezbedno vratile brod s migrantima do obala Šri Lanke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here