„Inflacija“ poruka sa Zapada da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije

EPA//Valdrin Xhemaj

Srbija je u poslednjih nekoliko dana suočena sa „inflacijom“ poruka iz Vašingtona u vezi rešavanja pitanja Kosova i Metohije, a diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da su one manje-više istovetne i da je njihova suština da to pitanje treba rešiti brzo i onako kako odgovara nekim zapadnim interesima.

– Maltene da “prelomimo preko kolena“ i da prihvatimo stav da je Kosovo nezavisno. To je suština – rekao je Milivojević za Tanjug.

Povodom najava o mogućem dolasku savetnika predsednika SAD, Džona Boltona, Milivojević kaže da Bolton ne bi došao u Beograd ako ne bi bilo izvesno da ima dijaloga i rešenja, jer, kako objašnjava, on bi došao u vreme predizborne kampanje, a Trampova administracija ne bi rizikovala neki neuspeh pred izbore.

– Sve je to deo jednog pokušaja da se ta tema nametne i da se izvrši određeni pritisak – rekao je Milivojević.

On je primetio da se dosta indikativno što se u tim porukama pojavljuju i odnosi Srbije i Rusije, odnosno kritički stav vezan za nezavisnu politiku Srbije i njenu vojnu neutralnost.

– Sve to stavljam u jedan mozaik i identifikujem kao specifičnu vrstu pritiska na Srbiju – rekao je Milivojević.

Na pitanje koje bi pritiske Srbija još mogla da očekuje kako bi se rešavanje pitanja KiM ubrzalo, Milivojević kaže da je jedan od njih da Srbija prihvati dijalog sa Prištinom, a da se odrekne uslova da se ukinu takse, kao i da u tom dijalogu figurira konačno rešenje koje podrazumeva nezavisnost Kosova.

– To su dve vrste pritisaka koji bi sad mogli da idu prema Srbiji. U tom smislu imamo pretnje da nema ulaska u EU, pri čemu to uopšte nije na dnevnom redu, a tu su i pritisci vezani za odnose Srbije sa Rusijom i Kinom – rekao je on.

Upitan zašto se jun iduće godine pominje kao rok za rešavanje pitanja KiM, Milivojević komentariše da bi to odgovaralo Trampovoj administraciji, jer bi neposredno pred novembarske izbore u SAD, mogla da uknjiži jedan pozitivan poen, ali pod uslovom da se, kako kaže, to zaista desi.

On je istakao da je Srbija već pokazala da politika koju vodi daje rezulutate i da se pokazalo da kosovsko pitanje nije svršena stvar, i u slučaju dobrog dela Evropljana, ali i u slučaju američke administracije.

– Prema tome, nema razloga da ne nastavi tu politiku, kao i demaskiranje o kakvoj se političkoj “eliti“ u Prištini radi – rekao je Milivojević.

Kao rezultat srpske politike naveo je i najavljeno javno slušanje u američkom Kongresu preko srpskog kokusa na jesen, a u kojem će Srbija predstaviti stanje na KiM, kao i zločine nad Srbima.

Milivojević poručuje da nema nikakvog razloga da Srbija odustane od svoje nezavisne politike, vojne neutralnosti, od svojih odnosa sa Rusijom, Kinom i „polovinom čovečanstva“ koje ne prihvara nezavisnost Kosova.

– Na kraju i da nikako ne odustane od osporavanja kosovske državnosti, već sada u Interpolu u oktobru, ali i generalno – poručio je Milivojević.

2 KOMENTARA

  1. Poruke nisu dobronamerne i ne treba ih slusati. Ako hoce krajnji uspeh, moraju ponovo bombardovati. Ali, oni znaju da bi to bilo njihovo samoubistvo. Zato i pokusavaju zastrasivanjem.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime