pixabay.com

U uslovima rastuće neizvesnosti kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora, slično kretanjima prethodnih meseci, nastavila su da se kreću u rasponu između 4,5 i 5,0 odsto, objavila je NBS.

Prema rezultatima martovske ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u martu 2023. godine biti na nivou od 5,0 odsto, dok su, prema rezultatima aprilske ankete agencije Blumberg, inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred niža i iznose 4,5 odsto.

Očekivana inflacija predstavnika privrede za godinu dana unapred, prema anketi agencije Ipsos, smanjena je sa 7,5 odsto, zabeleženih u februaru, na 5,0 odsto u martu i na taj način se izjednačila sa očekivanom inflacijom predstavnika finansijskog sektora.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih, nalaze se u granicama cilja i kreću se u rasponu od 3,0 do 4,0 odsto za finansijski sektor, dok su kod privrednika na nivou od 3,5 odsto za obe posmatrane godine.

Ovakvi rezultati ankete mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju smanjenje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, Narodna banka Srbije od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here