Insajder u Kijevu

0

Na licu mu se čita nelagoda da Putin, možda, zna o njemu ono što ne bi nikako smeo da zna. Šta je to? Pa to da je novi predsednik Ukrajine tu gde je sada zahvljujući tome što je bio aktivan agent američkog Stejt departmenta.
Nije moguće da je Porošenko gajio nadu kako u onih milion tajnih depeša Vikiliksa niko neće zapaziti jednu – "strogo poverljivo", izašlu iz američke ambasade u Kijevu, na dan 29. aprila 2006. godine. U toj depeši američki ambasador javlja u Vašsington da se dan ranije sastao sa "našim ukrajinskim insajderom", Petrom Porošenkom, koji se tom prilikom zvanično i iskreno izvinuo američkom ambasadoru zbog toga što se – priznaje – nalazio iza odluke njegovog prijatelja Oleksandra Medvedka, državnog tužioca Ukrajine, da sudski goni, Juliju Timošenko.

 

Gospođa Timošenko je, novodi se u depeši, bila ključni faktor u spaljivanju dokumenata ukrajinske službe bezbednosti, u kojima se tereti blizak saradnik Timošenkove, Oleksandar Mogiljevič, za teške novčane i druge malverzacije.
Porošenko je, sasvim neoprezno bio smetnuo s uma da je Julija Timošenko tada bila glavni igrač Vašingtona u ukrajinskoj "oranžastoj revoluciji" u kojoj je na vlast u Kijevu došla američka, antiruska garnitura.

U jednoj drugoj depeši Vikiliksa stoji da Stejt department vidi u Porošenku "našeg insajdera od visoke vrednosti za budućnost Ukrajine". I još stoji da je Porošenko imao regularne, tajne, susrete sa američkom ambasadom u Kijevu, a takođe i jedan tajni sastanak (ne kaže se gde) sa Hilari Klinton. Na tom su sastanku "oboje izrazili zajedničku brigu za ineterese SAD u Ukrajini". Gospođa Klinton je – stoji dalje u depeši – iznela listu želja Stejt Departmenta, a posebno da Ukrajina mora da postane članica NATO pakta. "Insajder" Porošenko, sa negove strane, obećva da će se tom zajedničkom cilju posvetiti. Dogovoreno. Rečeno. Učinjeno.

Oligarh, Petro Porošneko je u ovom trenutku lider partije "Naša Ukrajina".
Američka kasa – Federalne Rezerve – nije cicija kada se radi o uvođenju amerčkog brenda "demokratije" do pod zidine Kremlja. Stejt department, CIA, Pentagon i takozvani "vladin sektor" ubacuju pet milijardi dolara da instaliraju "prijateljsku" vladu u Kijevu i "insajeder" Porošenko postaje predsednik Ukrajine.

U aprilu (22), Džozef Bajden, američki podpredsednik je u Kjievu gde se na javnoj sceni obraća Porošenku: "Gospodine, budite uvereni da na vašem putu niste sami; Amerika ide zajedno sa vama"…

Ostalo smo već gledali: rulju na Majdanu u kojoj su novi amerčki prijatelji, neonacisti Desnog Sektora na ulici obarali legalnu vlast; puč koji je amrička i EU diplomatija odmah legitimizirala; grotesku od izbora koje SAD i EU odmah legalizuju, a "insajedru" obećavaju brda i doline; ratne zločine koje "insajeder" čini nad vlastitim stanovništvom u istočnom delu zemlje…

Sve je postavljeno na svoje mesto. Uterivanje zapadne demokratije – dolarima i bazukom, još jednom je na delu.. Samo što se Vladimir uzjogunio i preti da pokvari celu idilu. Počeo sa Krimom pa ne zna da se zaustavi…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here