Inspekcija UN-a u “tajnom” postrojenju

0

Četvoročlana inspekcija IAEA koja je u nedelju posetila iransko postrojenje Fordo za obogaćivanje uranijuma, bila je prvi tim Međunarodne agencije kojem je dopušten pristup objektu koji se gradi oko 30 km (20 milja) severno od Koma.

 

Istom timu predstoji nova trodnevna misija u centru Fordo. Od njega se ne očekuje izveštaj pre napuštanja zemlje, ali su neki zvaničnici iz Teherana već saopštili da inspekcija prikazuje nuklearne aktivnosti Irana kao transparentne i miroljubive.

Iranska vlada tvrdi da postrojenje Fordo – koje je "ugrađeno“ u planinu, izgrađeno od armiranog betona i zaštićeno vojnim instalacijama, uključujući raketne silose i protiv-avionsku artiljeriju – neće biti operativno još 18 meseci.

Oni tvrde da će proizvoditi uranijum koji je obogaćen 5% i pogodan za upotrebu isključivo u miroljubive svrhe. Materijal koji se upotrebaljava kao oružje obogaćen je više od 90%.

Iranska vlada je objavila postojanje postrojenja Fordo tek prošlog meseca, verovatno zbog toga što su ga zapadne obaveštajne službe prethodno već otkrile.

 

Poseta inspekcije UN-a stiže u trenutku kada svetske sile čekaju odgovor vlade Irana na novu ponudu vezanu za iranski program za obogaćivanje uranijuma.

 

Iran bi deo obogaćenog uranijuma slao u Rusiju da bude pretvoren u gorivo. Tako bi Teheran dobio potrebno gorivo za postojeći reaktor, dajući istovremeno garancije Zapadu da obogaćeni uranijum neće biti korišćen za proizvodnju nuklearnog oružja.

 

Vlada u Teheranu je obećala da će poslati odgovor ove nedelje, a iz prestonice Irana stižu i glasine da je protivljenje prihvatanju sporazuma u zemlji sve snažnije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here