T. Trajković
Milovan Bojić

Beogradski Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje kvalitetom rada i količinom stručnjaka može da parira najboljim svetskim ustanovama kada je kardiohirurgija u pitanju. Nedavno su u svoje redove uvrstili i tri eminentna svetska stručnjaka koja će u narednom periodu obučavati srpske lekare i na velika vrata uvoditi minimalno invazivne hiruške intervencije.

U Beograd su stigli profesor Tomislav Klokočovnik sa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra iz Ljubljane, profesor Oto Dapunt, Direktor klinike za kardiohirurgiju univerziteta u Gracu i Johan Miler sa Berlinskog Instituta za srce koji je osmislio veštačko srce koje je do sada spasilo mnoge živote.

Johan Miler

Direktor Instituta prof dr Milovan Bojić istakao je da Institut Dedinje svojim kvalitetom želi da parira najboljim evropskim klinikama i da postane mesto na kome će ljudi iz svih delova sveta želeti da se leče.

– Želimo da svojim kvalitetom dovodimo pacijente iz inostranstva, pre svega naše ljude iz dijaspore, koji će u okviru svojih osiguranja moći jeftinije da dođu da se leče ovde, a da dobiju jednak kvalitet kao u zemlji u kojoj žive. Želimo da naša klinika ne bude više samo domaća, nego i inostrana. Bićemo još bolji, a angažovanost doktora iz inostranstva će doneti mnogo dobrobiti i gura nas napred – istakao je prof dr Bojić.

On dodaje da je u poslednje dve godine Institut značajno unapredio svoj rad, na šta je posebno ponosan.

– Mi smo se suočavali sa ogromnim listama čekanja. Na pojedine intervencije se čekalo i do pet godina. Sada sa ponosom možemo reći da smo ih smanjili na četiri meseca. Imamo ozbiljan centar za elektrofiziologiju, najbolji u regionu. Mi smo 2017. godinu završili sa 2208 intervencija na srcu, ovu ćemo završili sa više od 2500 operacija. U broju intervencija ćemo preteći i Nemačke najbolje klinike. Zaista ćemo u tome biti prvi u Evropi. Želimo u budućnosti da se hvalimo sa manje invazivnim intervencijama koje prate svetske medicinske trendove – kaže prof dr Bojić.

Tomislav Klokočovnik

Profesor  Tomislav Klokočovnik iz Ljubljane istakao je da je veoma srećan što je ostvario saradnju sa srpskim lekarima.

– Želim da razvijamo minimalno invazivnu hirurgiju u Srbiju. Ovde ima puno prilike da se ovaj centar unapredi, da se obrazuju mladi hirurzi. Ushićen sam zbog perioda koji je pred nama – rekao je prof dr Klokočovnik.

Oto Dapunt

Prof dr Oto Dapunt rekao je da se nada plodonosnoj saradnji sa srpskim lekarima.

– Austrija je imala uvek jake veze sa Srbijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije. Druga najveća grupa stranaca u Austriji posle Nemaca su Srbi. Treba privući Srbe koji žive preko granice da dođu da se leče u svojoj zemlji, ali takođe i strance koji će prepoznati kvalitet ove klinike – rekao je prof dr Oto Dapunt.

Prof dr Johan Miler kaže da svojim znanjem želi da doprinese klinici Dedinje.

– Svi se pitaju zašto sam došao iz Nemačke ovde. Odgovor je jednostavan: ova bolnica ima dobru reputaciju u celoj Evropi. Broj izvršenih operacija je veći nego bilo gde. Meni je to bilo impresivno i želeo sam da dođem i donesem neku inovaciju – kaže prof dr Miler.

Gradi se Dedinje 2

Kapaciteti Instituta za kardiovaskularne bolesti će uskoro biti povećani. Konačno je počela izgradnja zgrade poznate među zaposlenima kao Dedinje 2.

– To će u mnogome doprineti poboljšanju kvaliteta i kapaciteta koji su često skučeni. Nije bilo lako početi, ali uz mnogo muka, ipak smo uspeli da započnemo gradnju – rekao je prof dr Bojić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here