EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Nema ničeg čudnog u tome što integracioni procesi Rusije i Belorusije idu sporo i ne uvek glatko, smatra portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

– To su dve države, ne treba da iznenađuje što se ti integracioni procesi odvijaju sporo, a nekad i ne baš glatko. Jer postoji ceo niz relevantnih faktora: i ekonomski i finansijski i istorijski. Period integracija nije jednostavan…. Trenutno se svetska ekonomija nalazi u krizi, kao posledica pandemije, i čak i u onim zemljama u kojima se ne odvijaju složeni integracioni procesi, ove stvari moraju biti uzete u obzir – rekla je Zaharova RTVI.

Podsetimo, Dogovor o stvaranju savezne države Rusije i Belorusije potpisan je 8. decembra 1999. godine. Krajem 2018. godine Minsk i Moskva su se dogovorili o formiranju radne grupe za rešavanje problematičnih pitanja i razvoju integracija. Ipak, program integracija još uvek nije usvojen. Moskva je saopštila da tema integracije Rusije i Belorusije ne predviđa bilo kakvo ujedinjavanje država, već da je reč o širenju savezničkih odnosa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here