pixabay.com

Naučnici su otkrili prve ostatke embriona iz roda dinosaurusa mesoždera u koje spada i Tiranosaurus reks.

Fosilizovana vilična kost i kosti kandže pokazuju da su ove bebe rekordne veličine u velikoj meri izgledale kao odrasle jedinke i da su rođene spremne da love, prenosi Rojters.

Pronađeni fosili pripadaju dvema vrstama roda Tiranosaurus, vrhunskim predatorima koji su nastanjivali Aziju i Severnu Ameriku tokom perioda krede pred kraj doba dinosaurusa.

Ostaci ukazuju na to da su embrioni iz ovog roda bili veći nego embrioni drugih poznatih beba dinosaurusa, odnosno duži od 43 centimetara, koliko je imalo najveće pronađeno jaje dinosaurusa.

Vilična kost stara oko 77 miliona godina i dugačka tri centimetara pronađena je u saveznoj američkoh državi Montani, a smatra se da pripada vrsti Daspletosaurus. Kosti kandže stare oko 72 miliona godina otkrivene su u kanadskoj provinciji Alberti, a mogle bi da pripadaju vrsti Albertosaurus.

Iako još uvek nemamo kompletnu sliku, ono što možemo da zapazimo jeste da embrioni imaju slične odlike kao odrasle jedinke tiranosaurusa koje su rođene da love i koje su već u tom periodu ispoljavale neke ključne adaptacije, tvrde naučnici.

Oni smatraju da su životinje bile u stanju da love vrlo brzo po rođenju, ali je potrebno još otkrića fosila da bi se znalo koliko brzo tačno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here