pixabay.com

Dok su proučavali kit ajkule kod grebena Ningalo u Zapadnoj Australiji, istraživači su došli do iznenađujućeg otkrića o navikama u njihovoj ishrani.

“Sve što smo mislili da znamo o ovoj vrsti ajkula, možda i nije istina”, rekao je biolog dr Mark Meken, koji je učestvovao u istraživanju načina života ovih predatora.

Istraživači su utvrdili su da se ovi okeanski divovi hrane salatom od morskih algi i da su veći svaštojedi od medveda.

“Sve što smo mislili da znamo možda o načinu života kit ajkula možda i nije istina. Posmatrali smo ih kako dolaze u Ningalu u zapadnoj Australiji i videli kako se hrane. Tada smo shvatili da tu leži odgovor o načinu i vrsti njihove ishrane”, rekao je dr Mark Meken, biolog sa Australijskog instituta za morske nauke.

Naučnici su pažljivo analizirali moguće izvore hrane kit ajkula, od sitnog planktona do velikih morskih smeđih algi .Zatim su utvrdili šta je prisutno u uzorcima kože kit ajkula.

“Ova studija sugeriše da se hrane i hranom biljnog porekla.Kit ajkule su velike životinje i treba im puno hrane, pa se hrane svim usputnim stvarima na koje naiđu u vodi, što je za evoluciju neobično”, rekao je dr Mark Meken.

Deo istraživačke studije podrazumevao je i testiranje izmeta kit ajkula, koje je potvrdilo da su kit ajkule svaštojedi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here