Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istražujući humku u blizini grada Pečice u Rumuniji, aradski arheolozi otkrili su ljudske kosti koje bi mogle biti stare 5.000 godina.

Iz muzeja Arad saopšteno je da su prilikom istraživanja humke korišćena neinvazivna magnetometrijska merenja, a iskopavanja su vršena na malim dubinama, prenosi Ađerpres.

“Bili su na maloj dubini, oko 45 centimetara od najviše tačke humke. Nakon iskopavanja utvrđeno je da su kosti deo grobnice u koju je pokojnik bio položen na leđa, sa zgrčenim nogama. Primetna je praksa ponovnog korišćenja humki koja se susreće u više epoha. U nedostatku pogrebnog inventara, hronološke procene se mogu vršiti samo na osnovu položaja pokojnika, koji je u ovom slučaju tipičan za rano bronzano doba, oko 3000 – 2500 godina pre nove ere“, saopštili su predstavnici muzejskog kompleksa Arad, prenosi rumunska agencija.

Područje na kom je došlo do otkrića smatra se dragocenim za arheologe i na njemu se vrše opsežnija istraživanja u okviru projekta pod nazivom „Arheo Pečica“, navodi Ađerpres.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here