Internacionalni žiri 38. FEST-a

0

Odlično poznato lice ljubiteljima balkanskog filma: Labina Mitevska

 

Labina Mitevska započela je glumačku karijeru 1993. ulogom Zamire u filmu Milča Mančevskog “Pre kiše”, koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji, potom je nastavila studije i 1996. počela uspešnu saradnju s Majklom Vinterbotomom u “Dobro došli u Sarajavo” i “Želi te”. Zbog tih ostvarenja proglašena je “zvezdom u usponu” na Berlinalu 1998.

Radila je i s Davidom Ondričekom, Mihaelom Baumanom, Kristijanom Vagnerom, Janjom Glogovac.., a 2001. je sa sestrom Teonom, poznatom rediteljkom, i bratom Vukom, osnovala producentsku kuću "Sisters and Brother Mitevski Production".

Film iz njihove produkcije “Ja sam iz Titovog Velesa”, u režiji Teone, distribuiran je u 14 zemalja, uključujući SAD i Kanadu.

Labina Mitevska je 1998. postala članica Evropske filmske akademije, a bila je i u žirijima festivala u Kotbusu, Edinburgu, Karlovim Varima… Kao selektorka, aktivno učestvuje i na Međunarodnom filmskom festivalu filmske kamere “Braća Manaki”.

 

Alisa Sajmon, članica žirija mnogih svetskih festivala (Pusan, Montreal, Karlove Vari, Ljubljana, San Francisko, Sarajevo, Soči, Kluž, Torino i Vankuver), selektorka je ovogodišnjeg programa Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu.

U svetu filma je već više od 25 godina, a 1999. proglašena je za Čikažanina godine zbog inovativnog rada kao pridruženog direktora i programskog urednika u Filmskom centru škole na Čikaškom umetničkom institutu.

Karijeru programskog urednika započela je na filmskom odseku Umetničkog centra Voker i u Međunarodnom muzeju fotografije u Kući Džordža Istmana. Studirala je na Jejlu, a pored magistrature u oblasti istorije filma i kritike na Univerzitetu u Ajovi, magistrirala je i administriranje umetnosti na Univerzitetu u Vinskonsinu.

 

  Dubravka Lakić, filmska kritičarka dnevnog lista “Politika”, takođe je bila članica žirija mnogih međunarodnih festivala, a i prošle godine bila je član žirija FEST-a, na kojem je pobedio film “Poklon za Staljina” kazahstanskog reditelja Rustema Abdraševa.

 

Bila je autorka i urednica specijalizovanih TV emisija o filmu “In media res” i “Kino klub”, a poznata je i po brojnim intervjuima s velikanima svetske kinematografije.

 

Autorka je i koncepta Festivala evropskog filma Palić i osnivač filmske nagrade "Tolerance Award", selektorka internacionalnog programa festivala "Sinema siti" u Novom Sadu, članica međunarodne organizacije FIPRESCI i Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

 

Naredno, 38. izdanje FEST-a biće održano od 19. do 28. februara u Sava Centru, Dvorani Kulturnog centra Beograda i u Kinoteci.

 

U okviru programa ovogodišnjeg FEST-a biće prikazano nekoliko desetina filmova iz celog sveta, između ostalih nagrađeni filmovi na proteklim izdanjima festivala u Kanu, Veneciji, Berlinu, Torontu, kao i filmovi još neafirmisanih autora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here