Internet heroj Tesla ujedinio svet

0

William Terbo, Marina Arsenijević, Džozef Sikorski, Michael Calomino i producenti filma
 

Muziku za ovaj film komponovala je naša, u svetskim razmerama poznata i cenjena pijanistkinja i kompozitor Marina Arsenijević. Ona je na premijeri izvela kompoziciju "Teslino putovanje", koju je publika nagradila ovacijama.

 

Nakon premijere, otkrivena je replika tornja iz Tesline poslednje laboratorije Wardenclyffe, visoka tri metra koja će se koristiti u igranom filmu pod nazivom "Fragmenti sa Olimpa".

Premijeri je prisustvovalo mnogo poznatih ličnosti među kojima i reditelji Džim Džarmuš, Robert Vilson, naučnik Mark Seifer (autor knjige o Tesli "Wizard"), William Terbo (poslednji bliži živi rođak Nikole Tesle i osnivač Tesla Memorial Societu), generalni konzul Republike Srbije u Njujorku Mirjana Živković i mnogi drugi.

– Dokumentarni film "Tower to the People" govori o Teslinoj laboratoriji i tornju pod nazivom Wardenclyffe koja se nalazi na Long Ajlendu, preko kojeg je naš veliki naučnik želeo da obezbedi besplatnu bežičnu energiju celom svetu. Taj san, kao što je poznato, nije ostvario zbog mnogobrojnih problema sa investitorima. Toranj je srušen početkom 20. veka, a laboratorija je menjala vlasnike. Trebalo je da se zgrada sa laboratorijom sruši i zemljište da se proda za izgradnju komercijalnog objekta. Lane 3. oktobra ceo svet se ujedinio i preko veb bazirane humanitarne kampanje koju je prodvodio internet komičar Matju Inman, popularni "The Oatmeal", skupljena je potrebna suma novca od 2,2 miliona dolara za samo šest dana internet kampanje koja uključuje i pomoć države Njujork. Tako je sajber heroj, kako nazivaju Teslu njegovi internet fanovi "postao heroj novog vremena" – kaže Marina Arsenijević.

U filmu se pojavljuju Njilliam Terbo, Metju Inman, dr Mark Sajfer, Džek Hit (autor i humorist, dobitnik prestižne nagrade Peabody), Sebastijan Vajt poznati fizičar, Pen Džilet, komičar, pronalazač i publicist i mnogi drugi.

 

Koncerti uz promociju filma

"Posebna je privilegija i čast što sam deo ovakvog projekta koji je ujedinio ceo svet da bi sačuvao lik i delo Nikole Tesle. Muzika koju sam komponovala za film je kombinacija naše tradicije i zapadnih civilizacija, spoj klasike, džeza i tehno muzike. Planirane su promocije filma širom Amerike, Australije i Evrope sa mojim koncertima kao deo prezentacije filma. Tesla je kao heroj modernog vremena doživeo kroz ovakve projekte reinkarnaciju i poštovanje 70 godina posle smrti", istakla je Marina Arsenijević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here