Internet prevare u 2014: Da li ste i vi pali na njih?

0

niemanlab.org
Vesti putuju brzo, a prevare još brže. I svakome se, bar jednom, desilo da nasedne
 

DEVOJKA SA TRI DOJKE

Vest: Džesmin Tridevil (tako je sebe nazvala) platila je 20.000 dolara kako bi joj hirurškim putem bila ugrađena treća dojka sa nadom da će joj to doneti ulogu u sopstvenoj rijaliti emisiji.

Istina: Svi su pali na priču, ali je vremenom postalo jasno da ona nije istinita. Dodatnom proverom, mediji su došli do podatka da je ista devojka u prošlosti već pravila određene internet prevare.

GOLE SLIKE EME VOTSON

Vest: Na internetu se pojavio sajt koji je odbrojavao do trenutka kada će objaviti fotografije nage Eme Votson. 

Istina: U pitanju je bio lažni sajt, a mnogi smatraju da je to možda bio nečiji promotivni potez (iako on nikome nije doneo nikakav pozitivan publicitet).

BERZANSKI MILIONER OD 17 GODINA

Vest: Sedamnaestogodišnji student Mohamed Islam, napravio je 72 miliona dolara na berzi, trgujući deonicama tokom pauza za ručak.

Istina: Islam i njegov prijatelj lažirali su celu priču i nazvali je potpunom izmišljotinom. Ovakav profit je potpuno nemoguće ostvariti na berzi za tako kratko vreme.

EKSL ROUZ, MEKOLI KALKIN, MAJLI SAJRUS I FIL KOLINS SU UMRLI

Vest: Na Tviteru i Fejsbuku su se pojavljivale vesti o smrti poznatih ličnosti. Priče su vrlo brzo skretale pažnju ljudi i postajale viralne (širile se na internetu), pre nego što je bilo ko imao vremena da odreaguje.

Istina: Ove priče su retko objavljivane na medijskim sajtovima, ali su generisale milione lajkova na društvenim mrežama. Istina je da smo ove godine izgubili mnoge slavne osobe, ali gore navedene su i dalje sa nama.

NASA POTVRDILA 6 DANA TAME

Vest: Svet će provesti 6 dana u potpunoj tami, a krivac za to će biti solarna oluja.

Istina: Još jedan lažan sajt, još jedna lažna priča. Solarne oluje su stvarne i dešavaju se. Sve ostalo u tekstu je bila izmišljotina.

EBOLA: BONO, MIKAEL ESIJEN I EJKON U BALONU

Vest: Frontmen sastava U2 Bono i fudbaler Čelsija Mikael Esijen dobili su ebolu, a reper Ejkon je nastupao u posebnom balonu kako se ne bi zarazio od publike.

Istina: Kada zastrašujuće i donekle nepoznate priče dospeju na internet, oko njih se jako brzo pojave spekulacije i laži kako bi se popunile nepoznanice. Tračevi i izmišljotine se tada prebrzo šire…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here