pixabay.com

Zafalilo mu za stan, pa pozvao verne pratioce da mu uplate po evro i pomognu da ga kupi.

Influenser Vladimir Zvekić Veselin (24) zatražio je od pratilaca na društvenim mrežama da mu pomognu da sakupi 50.000 evra, kako bi došao do sopstvene nekretnine. Kad su deca počela da traže 117 dinara za Veselina, roditelji su se požalili medijima i “internet prosjak” varijanta je iz virtuelnog sveta iskočila u javnost. Mladom influenseru je poziv u pomoć da se stambeno obezbedi mogao da donese i šest puta više novca od traženog, jer samo na Instagramu ima 328.000 pratilaca, na Jutjubu više od 51.000, a na Tik-toku 93.000.

Briga roditelja je sasvim razumljiva jer se s jedne strane se deca iskorišćavaju za dolazak do novca, a s druge postoji strah kako će neko ko je njihovim mališanima uzor, svojim postupkom uticati na njihov mentalni razvoj. Neki su kritikovali influensera zbog ovakvog poteza, ukazujući mu da dok se novac sakuplja za lečenje dece i mladih od najtežih bolesti, on bi na isti način da rešava stambeno pitanje. Veselin se pravdao pričom da je tražio stan za prijatelja, pa naleteo na jedan njemu zanimljiv. To otkriće je podelio sa pratiocima koji su ga nagovorili da traži novac od fanova. Stan košta 80.000 evra, a on, kaže, nema ni deo tih para, pa će to uraditi verovatno putem stambenog kredita. Pravdao se i da radi od svoje 15. godine, da se bavio fizičkim poslovima, branjem voća i povrća, bio zaposlen u lokalu brze hrane, radio i treću smenu…

– Ne molim nikoga, već sam počeo da koristim pun potencijal društvenih mreža, kao i sve moje kolege – rekao je Veselin.

Svojevremeno se najmlađa populacija oduševljavala, kako su pisali mediji, besnim lamborginijem jutjubera Bogdana Ilića, poznatijeg kao Baka Prase, ali i poršeom za čijim je volanom viđen. On je zaradio zahvaljujući ogromnoj popularnosti o kojoj govori događaj iz Novog Sada gde je nastao haos u tržnom centru u kojem je gostovao. Dovoljno je bilo da se pojavi i izazove opštu histeriju, jurnjavu i padanje mladih u nesvest, zbog čega je policija morala da reaguje i evakuiše masu.

Kao bomba je pre tri godine odjeknula vest u Hrvatskoj, a početkom ove u Srbiji da mladi mogu nabaviti drogu putem interneta. Ispostavilo se da je i za kupce i za dilere to dobar vid kupoprodaje jer je smanjen rizik od otkrivanja, a anonimnost obezbeđena. Stiže maloletnicima na kućnu adresu kao i druge pošiljke poput odevnih predmeta i mobilnih telefona. U Istri je takav način trgovanja spidom koristio deo interneta koji se naziva “dark web ” ili “podzemni internet”.

U Srbiji je policija radila na otkrivanju grupa na čet mreži Telegram, preko koje su se prodavali narkotici. Roditelje u Beogradu i Novom Sadu posebno su zabrinuli plakati na autobuskim stanicama na kojima je pisalo da se putem grupa na Telegram aplikaciji mogu nabaviti marihuana, kokain, ekstazi, skank…

Na društvenim mrežama je tik-tokerka srednjih godina koja se predstavila kao “teta Slavica”. Ova majka troje dece ima dosta pregleda na toj društvenoj mreži koju uglavnom prate mladi, a kači snimke ne samo na kojima je sama, već i sa nekim od svojih mališana. Sadržaji koje postavlja su provokativni, a najčešće je to “tverkovanje”, odnosno provokativan rad zadnjicom. Deca mogu da vide svašta, a vrhunac je snimak iz prošle godine kada su dva đaka od 14 godina u Bačkom Jarku seksualno zlostavljali godinu dana mlađeg dečaka sa smetnjama u razvoju. Taj snimak se ubrzo proširio društvenim mrežama.

Tuča devojčica

Snimci vršnjačkog nasilja su i te kako prisutni na društvenim mrežama, a o brutalnosti govori snimak od pre nekoliko meseci na kojem se vidi tuča dve devojčice od 13 godina u dvorištu osnovne škole u Smederevskoj Palanci. One su se kao u ringu šamarale, šutirale, udarale pesnicama, a okolo njihovi vršnjaci navijali uzvicima “Nabodi je”, “Ako, brate, krljanje…” i snimali mobilnim telefonima.

Starleta izudarala gosta

Tuče i vređanja su sastavni deo internet sadržaja dostupnih mališanima, a jednu od njih priredila je slovenačka starleta Denise Dame koja je u studiju Pere Martića, izuzetno popularnog jutjub strimera izudarala gosta Edvina Redžića, samo zato što je kazao da nije njegov tip žene. Taj video je imao 150.000 pregleda, a slovenački portal Hop tvrdi da je u jednom trenutku bilo više od 5.000 pratilaca.

Sutra – Internet pun zamki za najmlađe (2): Pedofili ne spavaju!