Internet slavi 40. rođendan!

0

Elem, pre tačno 40 godina, oko 21 čas, naučnici sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu i njihove kolege iz Istraživačkog instituta Stanford, pripremili su se da pošalju podatke preko veze zvane Arpanet. Ime je došlo od skraćenice za Agenciju za napredne istraživačke progame (ARPA) američkog Ministarstva odbrane.

 

 

Te večeri je Čarli Klajn iz Los Anđelesa pokušao da se uloguje na kompjuter koji se nalazio u Istraživačkom institutu Stanford.

 

Klajn je najpre telefonom pozvao kolegu Bila Duvala. Zatim je naučnik sa Univerziteta Kalifornija otkucao slovo “L“, a onda je preko telefonske veze upitao Duvala da li je “slovo stiglo do njega“.

 

Duval je odgovorio potvrdno, a onda je Klajn otkucao slovo “O“, koje je takođe stiglo na svoje odredište. Kad je Klaj otkucao slovo “G“, Duval mu je rekao: “Sistem je pao“.

 

Pao ili ne pao, internet je rođen, jer posle prvog, ne baš uspešnog koraka, naučnici su još isto veče oko 22.30 časova sredili sve probleme, i od tada internet teško da je napravio neki pogrešan korak. Pa ako sada čitate ove redova i vidite sva ova slova, znajte da je u početku beše samo “LO“…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here