Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pacovi su još od iskrcavanja Prve flote na australijsko tlo predstavljali pravu pošast za stanovništvo Sidneja, ali njihova brojnost trenutno prevazilazi sve dosadašnje zabeležene rekorde. Prema najnovijim procenama Gradskog veća Sidneja, broj ovih glodara u širem centru grada i okolnim predgrađima kreće se između 500 miliona i čak milijardu pacova na teritoriji od svega 25 kvadratnih kilometara!

Da sve bude još gore, oni su sve vidljiviji jer zbog nešto hladnijeg vremena i sve većeg broja građevinskih radova u centru grada izlaze na površinu, kreću se po ulicama i ulaze u kuće, prodavnice, restorane… Jednostavno, donedavno su uglavnom bili mirni pod zemljom, ali su usled sve više iskopavanja tla izmileli napolje.

Najugroženiji delovi su Darling Harbor, Roks, Kružni kej kod Opere, Brodvej, Sari Hils, Hajd Park i Pots Point.

Gradske vlasti su na velikim mukama kako da zaustave invaziju i da se reše rastuće populacije pacova u centru Sidneja. Zato se uveliko postavlja sve veći broj klopki za ove glodare, koji mogu ozbiljno da ugroze zdravlje stanovništva.

Tokom prethodnih meseci pacovi su viđani čak i u restoranu brze hrane Oporto na Brodveju, kao i u popularnom azijskom dampling restoranu Din Taj Fung, u tržnom centru Vestfild, gde je glodar nesvakidašnje veličine pretrčao preko pulta na koji se stavljaju hrana i piće. Smatra se da je najezda pacova, koji mokraću i izmet “seju” svuda po ulicama, odgovorna i za smrt sedam pasa u poslednje vreme.

– Veoma smo zabrinuti zbog nedavne pojave slučajeva leptospiroze u Sidneju, koja je ugrozila pse u delovima centra grada. Zbog velikog broja pacova postavljaju se na hiljade zamki na čak 860 lokacija na javnim površinama, a čim dobijemo novu prijavu građana postavljamo nove – rekla je gradonačelnica Sidneja Klover Mur.

Ona je ukazala i na problem s klopkama jer gradske vlasti mogu da ih postavljaju samo na opštinskim površinama. Zato je upućen zahtev javnim preduzećima poput Železnice Sidneja, vodovoda i kanalizacije, kao i Korporacije za stanovanje, da se uključe u akciju i povećaju broj zamki na prostorima koji im pripadaju.

Kako kažu iz agencije za kontrolu štetočina Best Pest Control, zima je glavni uzrok za invaziju jer pacovi traže toplije prostore gde mogu da se sklone od hladnoće.

– Drugi uzrok su gradilišta, odnosno pre svega rušenje starih objekata u kojima i ispod kojih su pacovi razvili svoja staništa. Takođe, odgovornost je i na restoranima i prodavnicama jer menadžment i osoblje često nisu proaktivni, već reaguju tek kada uoče miša ili pacova u svojim prostorijama, a tada nije lako otarasiti ih se – kažu iz agencije Best Pest Control.

Evidentno, veliki problem predstavljaju i stare zgrade, koje su pune pukotina i imaju i dotrajala instalacije i zapuštene podrume. Sve to dodatno otežava posao i službenicima agencija za borbu protiv štetočina, koji kažu da je značajan problem i ilegalno izbacivanje smeća, koje samo privlači pacove i miševe.

Banane i avokado kao mamac

Iz agencija za borbu protiv štetočina objašnjavaju i kakve zamke najčešće prave za glodare. Kažu da postoje različite klopke, ali da su najbolje one na koje se stavlja hrana jer je pacove tako najlakše namamiti. U agenciji Best Pest Control najčešće koriste neku vrstu voćne salate, u koju pretežno stavljaju banane i avokado, ali i komade drugog voća.