Invazija zmija na Kanarskim ostrvima

0

Na hiljade kalifornijskih kraljevskih zmija namnožilo se na ostrvu Gran Kanarija zbog povoljne klime (Foto: Ilustracija)
 

Na ostrvu Gran Kanarija, najvećem u tom španskom arhipelagu, već je eliminisano na hiljade kalifornijskih kraljevskih zmija koje su se tu umnožile zbog povoljne klime.

Te male zmije koje mogu biti različitih boja, a dostižu dužinu od najviše 1,8 metara, na ostrvu su uglavnom varijetet albino – bele su, sa svetlo žutim prugama i ružičastim očima.

Ta zmija je vrlo rasprostranjena u SAD. Albino kraljevske zmije su bezopasne za ljude, ali su opasne za druge životinjske vrste i predstavljaju opasnost za džinovskog guštera sa Gran Kanarija, rekao je za agenciju Frans pres ekolog Ramon Galo, koji vodi kampanju za suzbijanje zmija.

Džinovski gušter sa ostrva Gran Kanarija jedinstvena je vrsta, a zmije se šire po celom ostrvu i ugroziće je, rekao je on.

"Radi se o spasavanju biodiverziteta Kanarskih ostva, što je jedno od najvećih vrednosti koje ta ostrva imaju za svet. Kanarska ostrva su biološka laboratorija i zmije prete jednom od najvažnijih vrsta" arhipelaga, rekao je Galo.

Ramon Galo koji je za svoju kampanju dobio američka sredstva 2011. rekao je da su od 2007. oko 2.000 zmija ubili šumski čuvari, pojedinci ili jastrebovi ili trenirani psi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here