Tanjug
Ozvaničili početak radova: Aleksandar Vučić i Sem Fabrici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici postavili su u Batajnici kamen temeljac za izgradnju intermodalnog terminala, savremenog logističkog centra za pretovar robe, koji će se prostirati na 82,5 hektara. Investicija od 15,5 miliona evra, za koju je 90 odsto sredstava obezbedila Evropska unija, omogućiće Srbiji da dobije prvi logistički centar ove vrste na Balkanu, što će, kako je objasnio Vučić, značajno uticati i na druge oblasti, a naročito na saobraćajnu infrastrukturu.

– Za Srbiju će ovo mnogo da znači,jer je ova vrsta šireg logističkog centra, gde se pretovara roba iz kamiona u vozove, odnosno neka vrsta suve luke, preduslov za ekonomski napredak. Jedan Beč ima tri intermodalna terminala, a Nemačka više od stotinu. To je uslov bez koga ne možemo da idemo napred, pre svega zbog posla – zbog povećanja profitne stope preduzeća, ali i zbog bolje cene za krajnje potrošače, obične ljude. Ovo je deo programa za bolju zaštitu životne sredine, za zeleniju Srbiju, a sve to su važne stvari za nas. Veliko hvala predstavnicima Evropske unije i državama članicama EU – poručio je Vučić.

On je dodao da će savremeni logistički centar mnogo značiti za razvoj Batajnice, Zemuna, Beograda, ali i cele Srbije.

– Za nas je veoma važno da nastavimo sa razvojem saobraćajne infrastrukture, ali i logističke. U tome će nam i te kako biti potrebna dalja podrška EU. Pokazujemo da zajedničkim radom možemo da menjamo sadašnjost i da možemo mnogo toga da uradimo – rekao je predsednik Srbije na svečanosti u Batajnici, kojoj su, osim njega i Fabricija, prisustvovali i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i čelnici Beograda Zoran Radojičić i Goran Vesić.

Govoreći o investiciji i njenom značaju, Sem Fabrici je istakao da će ova godina biti upamćena po izbijanju pandemije, koja je unela pometnju u sve planove, ali i po naporima EU i Srbije da pruže podršku ekonomiji.

– Drago mi je da je Srbija najveći primalac sredstava iz fondova za povezivanje, a do sada je dobila 200 miliona evra bespovratne pomoći za šest velikih projekata. Ovaj intermodalni terminal jedan je od tih projekata. Želeo bih da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos i da pozovem sve srpske prijatelje da se pridruže i uzmu učešće u povezivanju Srbije – poručio je Fabrici.

Jadranka Joksimović, čijem je ministarstvu Vučić odao priznanje na angažmanu u obezbeđivanju investicije, istakla je da da je ovo značajan dan za Srbiju na evropskom putu.

– Evropski put nisu samo pregovori. Ovo je povezivanje koje vodi rastu našeg BDP-a, a značajno je i za zaštitu životne sredine. Imaćemo manje velikih teretnih kamiona na ulicama našeg grada, a vazduh će nam zbog toga sigurno zdraviji i bolji – istakla je Joksimovićeva.

Robu će pretovarati 80.000 kontejnera

Terminal u Batajnici biće drumsko-železnički čvor, koji će omogućiti da roba i proizvodi u Srbiju stižu brže, kvalitetnije i ekonomičnije, kao i da se smanje visoki logistički troškovi, uračunati u cene proizvoda. Kompleks intermodalnog terminala i logističkog centra nalazi se na zaravni između železničke stanice Batajnica i autoputa E75. Kapacitet intermodalnog terminala biće 80.000 kontejnera. Izvođač radova je austrijska kompanija Štrabag. Rok za završetak je 30 meseci od početka radova, računajući i dodatnih 12 meseci za reklamaciju.

Veće plate medicinarima

Vučić je u Batajnici najavio je danas da će od 1. januara biti povećane plate zdravstvenim radnicima za daljih pet odsto, dok će za ostale zaposlene u javnom sektoru povećanje iznositi 3,5 procenata, i to od 1. aprila. On tvrdi da će za povećanje zarada biti dobijena saglasnost MMF-a

– To neće biti razbacivanje, niti bacanje novca. Stopa javnog duga neće biti ugrožena, već će sve biti pod apsolutnom kontrolom – rekao je Vučić, dodajući da će suma od po 10.000 dinara za medicinare biti isplaćena tokom sledeće nedelje, za šta je izdvojeno oko 12 miliona evra.

Država će “počistiti” kriminalce

Odgovarajući na pitanja o poslednjim ubistvima i mafijaškim obračunima u Beogradu, Vučić je rekao da borba protiv kriminala neće biti ni kratkotrajna, ni ograničena.

– Država je u žestokom obračunu sa kriminalcima i sve će ih “počistiti”. Ta borba je i te kako počela. Znamo ko je u četvrtak izvršio ubistvo na Novom Beogradu, iako su mislili su da je nemoguće da to otkrijemo. I kod nedavnog ubistva u Tržnom centru Ušće imali su značajne kontake za ljudima iz državnih struktura. Zaustavićemo obračune kriminalaca i građanima obezbediti punu bezbednost – tvrdi predsednik Srbije.