Medija centar Srbije
Stojan Stamenković

Direktne strane investicije u prva četiri meseca ove godine iznosile su milijardu i 175 miliona evra – obelodanio je na konferenciji za novinare Stojan Stamenković predstavljajući Makroekonomske analize i trendove u Privrednoj komori Srbije. Najviše investicija stiglo je iz Evropske unije i to prvenstveno iz Nemačke i Austrije.

Prema Stamenkovićevoj oceni veliki problem za srpsku privredu je to što se ne zna da li će Evropska unija povećati kvote za izvoz čelika, kao i pad proizvodnje motornih vozila. Već je sigurno da se Folksvagen nije opredelio za dolazak u Srbiju, a i Fiat je zatražio da se poveća broj dana plaćenog odsustva za radnike.

Izvoz vozila u periodu januar – maj pao je u vrednosti od sedam miliona evra.

Pad industrijske proizvodnje u prva četiri meseca je bio četiri odsto, ali je u maju sveden na tri odsto. Gledano po granama pad je bio lociran u proizvodnji osnovnih hemikalija, veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja i mogao se povezati sa Petrohemijom, koja je tokom maja uspela da pokrene prizvodnju.

U maju je izvoz iz Srbije porastao za 11,6 odsto, dok je uvoz još brže rastao i to za 14,5 odsto. Inflacija je prema Stamenkovićevim rečima snižena u maju ove godine i iznosi 2,2 na godišnjem nivou.

Dragocena dijaspora

Prema podacima Narodne banke Srbije devizne doznake za prva četiri meseca su isnosile milijardu evra, a Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku kaže da je novac koji naša dijaspora šalje u otadžbinu od velikog značaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here