Investitori ne smeju da lutaju

0

Ivan Gros: Investitori ne smeju da lutaju
 

Šta to znači?
– To znači da, ako je, na primer, rok za dozvole godinu dana, ne sme se čekati duže. I u Beču se čekaju dozvole za gradnju objekata, ali se ne prekoračuje rok, a svi papiri se izdaju na jednom ili dva mesta.

 

Veruje u uspeh Senata

Koliko privrednici kao vi, koji su u inostranstvu, a poreklom iz Srbije, mogu da pomognu zemlji iz koje dolaze?
– Radim sve volonterski jer sam uveren u dobar program Senata i u njegov uspeh. Privreda Srbije je dezorganizovana, nema interesnog povezivanja. Imaćemo sastanke u Srbiji, Austriji i Nemačkoj kako bismo zainteresovali srpska preduzeća da čuju novine. Dovodićemo i predsednike raznih kompanija u svetu da predstave njihova iskustva, jer nije pomoć samo u parama.

Šta je glavni zadatak Senata privrede Srbije?
– Najviše radimo na privlačenju investitora iz Austrije i Nemačke. Pokušavamo da zainteresujemo strane kompanije za strateško partnerstvo sa malim i srednjim preduzećima iz Srbije. Neophodne su nove tehnologije i znanja, a u Srbiji je besparica. Naš cilj je da se na takav način povežemo sa međunarodnim tržištem. Formirali smo savete za poljoprivredu, zatim savet korporacija i banaka, a formiraćemo i savet za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine, kao i savet za izvoznike.

Kakve su reakcije u inostranstvu na vaše prezentacije?
– Apsolutno nas podržavaju. Nije slučajno da nam je Senat privrede Austrije i Nemačke pokrovitelj, na neki način stoje iza nas. A mi nećemo stati samo u Srbiji, već ćemo potegnuti formiranje senata u BiH, Makedoniji, Crnoj Gori…, kako bi privreda što slobodnije i bolje mogla sarađivati.

Tako promovišete Srbiju kao regionalni privredni centar?
– Naravno. Srbija je prva u kojoj je ovaj Senat formiran.

U Beogradu ste potpisali sporazum?
– To je sporazum sa asocijacijom menadžera Srbije, veoma važan, jer su oni predstavnici oko 300 kompanija. Otvoreni smo prema svim asocijacijama, imamo odličnu saradnju sa privrednim komorama Srbije i Beograda, kao i sa Forumom Nemačke i Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here