Tanjug/AP

U vremenu u kojem može da se kaže da vladaju beznađe i histerija, Srbija uspeva da dovede investitore i da se bori da sačuva normalnost, stabilnost i mir, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Leskovcu, na svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji fabrike turske kompanije Erenli.

On je najavio da ova kompanija u julu počinje proizvodnju, za početak sa 340 zaposlenih, i ocenio da je to velika stvar za ovaj grad koji je smanjio broj nezaposlenih za gotovo pet odsto.

– To je početak, a moramo da radimo na dovođenju još investitora, onih koji su kapitalno intenzivni – rekao je Vučić i dodao da je zahvalan turskim prijateljima što pomažu u tome.

Naveo je podatak da su, pre deceniju, turska ulaganja bila milion dolara, a danas su 300 miliona, kao i da je Erenli 23. turska fabrika u Srbiji.

– Trgovinska razmena sa Turskom je udesetostručena poslednjih deset godina. Nije mi žao što država subvencioniše investitore i nove fabrike, jer to našim porodicama omogućava da ostanu ovde, da bolje žive i školuju decu – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da su cene gasa i nafte na istorijskim maksimumima, kao i cena pšenice na pariskoj berzi, a da je rublja pala za 38 odsto i da akcije nekih evropskih banaka drastično padaju na berzi.

– Ceo svet koji smo znali se ruši pred nama, nestaje odjednom ono što smo znali i zato sam ovoliko zabrinut. Mi, koji nemamo naftu i gas, suočavamo se sa mukama da sačuvamo bezbednost i nastavimo da radimo. Utoliko je ovaj događaj u Leskovcu važniji. Proizvodnja kreće za tri meseca i ova fabrika će izvoziti 25 miliona evra na tržište Zapadne Evrope i doprinositi BDP-u Srbije – naglasio je Vučić.

Dodao je da se u svetu vodi bespoštedna borba za resurse, a da Srbija mora da se bori za svoje ljude, njihove živote i porodice.

– Verujem da ćemo uspeti da obezbedimo stabilnost i budućnost za sve njih – poručio je Vučić.

Turska kompanija kojoj je grad Leskovac donirao zemljište obeležila je kraj prve faze radova na izgradnji fabrike za proizvodnju sistema za cirkulaciju automobilskih tečnosti, a delove koje bude proizvodila izvoziće se u Nemačku, Italiju, Španiju i Portugal.

U Leskovcu je Erenli do kraja 2021. zaposlio petnaestak inženjera i tehničara, u 2022. je u planu da posao dobije 150 radnika, a do kraja investicionog ciklusa 2025. biće zaposleno 338 radnika.

Iznenađujući odgovor

Predsednik Vučić je upozorio i da će se, ukoliko tzv. Kosovo bude primljeno u međunarodne organizacije, kao što neki žele, suočiti sa snažnim i efikasnim odgovorom Srbije, koji će ih iznenaditi.

On je ukazao da se iz teksta u “Gardijanu”, koji je uvod u različite ideje, moglo videti šta nekim političarima može pasti na pamet.

– Mnogo žele ubrzani prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije. Moja poruka je da mi analiziramo sve temeljno, da će se, ako krenu sa tim, iznenaditi snažnim i efikasnim odgovorom Srbije. Ako bi Kosovo bilo primljeno u međunarodne organizacije, to bi značilo rušenje Vašingtonskog sporazuma – naveo je on i istakao da će se tada saznati više o onim državama koje su povukle priznanje.

Komentarišući dešavanja u Ukrajini, Vučić je rekao da je situacija komplikovana, ali da će Srbija to preživeti, ne lako, ali bez velikih posledica.

Odustali od note Turskoj

Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija odustala od protesne note Turskoj povodom stava o ulasku Kosova u NATO.

– Imao sam zakazan razgovor sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Razjasnio je šta je rekao, šta je preneto i doneli smo odluku da notu ne upućujemo – pojasnio je predsednik.

Kovid propusnice pred ukidanjem?

Predsednik Srbije je rekao da će o merama protiv korona virusa odlučivati struka, ali je mišljenja da Srbija nije daleko od njihovog ukidanja. Upitan da li se sve mere ukidaju, odgovorio je da o tome odlučuje medicinski štab. Sednica Kriznog štaba je zakazana za četvrtak, a spekuliše se da će biti ukinute kovid propusnice.