CH. NIEDERWOLFSGRUBER
Prisutni na Akademiji

U organizaciji gradonačelnika Inzbruka Georga Vilija održana je akademija povodom otkrivanja spomen-ploče Diani Budisavljević.

Ploča je postavljena 7. aprila ove godine na Dianinoj rodnoj kući u centru Inzbruka, ali je zbog virusa korona tom činu prisustvovao samo uži krug predstavnika grada, a sad je ovog puta pozvano više gostiju, među kojima i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji i predstavnici Srpske pravoslavne omladine (SPOJI) iz Inzbruka.

Spomen-ploča je podignuta na predlog članova SPOJI, koji su posle 11 godina od kada su prvi put podneli zahtev, uspeli da sve sprovedu u delo u saradnji, najviše sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca pokrajine Tirol. Mada je rasprava o sadržini teksta na ploči trajala prilično dugo, članovi SPOJI su na kraju uspeli da se izbore da na njoj stoji da je Diana spasla više hiljada pretežno srpske dece iz zloglasnog logora smrti Jasenovac.

Na akademiji je uvodnu reč održao gradonačelnik Vili koji je Dianu Budisavljević nazvao istinskim herojem.

– Ponosni smo na našu sugrađanku, koje je bila jedna od najhrabrijih osoba tokom Drugog svetskog rata – između ostalog je istakao prvi čovek grada na Inu.

Predavanje “Genocid u NDH (1941-1945); zločinci, žrtve i jedna hrabra žena”, održao je profesor Ulf Brunbauer.

Akademiji su prisustvovali i sveštenik Aleksandar Stolić, dr Cimpfer, rođak Diane Budisavljević, generalni sekretar međunarodnog Mauthauzen komiteta magistar Andreas Baumgartner-Danilović sa suprugom Tamarom, koja je predstavnik Srbije u tom komitetu, članovi SPOJI Filip Vlajić, Oliver Ranisavljević i Vladimir Vlajić.