Foto: fiba.basketball
Sonja Vasić

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije po drugi put osvojila je titulu prvaka Evrope. Kompletna ekipa na čelu sa selektorom Marinom Maljković dala je maksimum u ostvarenju ovog trijumfa.

Ipak, jedna igračica zaslužuje najveće pohvale pošto je maestralno vodila državni tim do zlata. Sonja Vasić je bila motor ekipe i imala ključnu ulogu u trijumfima protiv Španije, Belgije i Francuske. Odlične partije su potvrđene izborom za MVP šampionata.

Sonja je ćerka nekada odličnog košarkaškog sudije Radeta Petrovića. Pored uspešne košarkaške karijere, stekla je diplomu inženjera operativnih nauka. Pre dve godine udala se za veslača Miloša Vasića koga je upoznala na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Oboje će ponovo biti učesnici najveće sportske smotre u Tokiju pošto je i Miloš izborio vizu za takmičenje.

Košarku je počela da igra u Crvenoj zvezdi. Sa 17 godina kao tinejdžerka je prešla u Barselonu, ali zbog nejasnih propisa u tom transferu morala je da interveniše FIBA. To je bila najava burne i uspešne karijere. Posle katalonskog tima zaigrala je za francuski Burž, a duže se zadržala u Spartaku iz Moskve. Igrala je NjNBA za Čikago, zatim bila u Pragu, odakle se ponovo otisnula preko “bare” i obukla dres Finiksa. Preko Dinama iz Kurska stigla je u Đironu, gde još uvek igra. Za sve to vreme nastupala je za reprezentaciju, od mlađih kategorija do A selekcije i osvojila 10 medalja. Proglašena je za najbolju mladu košarkašicu Evrope 2007. ali tada je usledio period teških povreda. Sa 23. godine ozbiljno je razmišljala da prekine karijeru, imala je dve operacije ukrštenih ligamenata kolena. Uspela je da se uspešno vrati na teren. Bila je šampion Evrolige tri puta (2009, 2010, 2015), proglašena je za košarkašicu godine u Srbiji (2016, 2019). Veliki udeo imala je u istorijskim uspesima državnog tima. Kada je osvojena zlatna medalje na Evropskom prvenstvu 2015. postigla je odlučujuće poene u polufinalu protiv Belorusije i u finalu protiv Francuske. To nije bila samo prva medalja za Srbiju kao samostalnu državu nego i prvo zlato u čitavoj istoriji ovdašnje ženske košarke. Time je obezbeđen direktan plasman na OI 2016. U Rio de Žaneiru je osvojeno bronzano odličje. Potom je osvojena bronza na narednom EP, čime se srpska ženska košarka vinula u sam svetski vrh.

Protiv Španije, kada je ostvarena prva pobeda protiv jedne od najtrofejnijih svetskih selekcija, Sonja je imala odličan učinak. Ubacila je 19 poena, uz devet skokova i četiri asistencije.

– Uvek verujemo u sebe, dajemo poslednje atome snage kada smo naterenu. Protiv Španije je bilo nekih momenata koji su nas razbesneli, a Srbe nikada ne treba da razbesnite.

Najavila je nove uspehe ove godine:

– Na stranu rezultat, činjenica kako se mi borimo i kako igramo za ovu zemlju, dokaz je koliko to nama znači, a govori mnogo i o karakteru svakog člana tima. Trofej je za sve koji su bili uz nas, ali nismo još završile sezonu, ima još mnogo titula ovog leta da osvajamo.