Pixabay.com

Na društvenim mrežama i internetu sve više je oglasa ponuđača IPTV usluga, koji obećavaju na hiljade TV kanala za nisku cenu pretplate.

Te ponude postavljaju ilegalni pružaoci IPTV usluga tzv. IPTV pirati, koji ponuđene kanale “kradu” i tako krše zakon, što sa sobom donosi krivične posledice ne samo po njih, već i po one koji koriste te usluge.

Širom sveta nadležni organi sprovode rigorozne akcije protiv IPTV pirata, koje vode ka gašenju signala, što za posledicu ima i da krajnji korisnik usluge ostaje bez svih TV programa, bez mogućnosti za povraćaj novca, a uz to može i sam da postane predmet istrage.

IPTV piraterija je postala unosan biznis a pojediniilegalni provajderi IPTV usluge su na ovaj način zaradili milionske iznose.

Internet platforma “Ikstrim Kods”, protiv koje je italijanska policija zajedno sa čuvarima reda u više evropskih zemalja sprovela akciju, imala je oko pet miliona korisnika, sa procenjenim prometom od preko dva miliona evra mesečno.

Početkom ove godine policija je uhapsila dva hrvatska državljanina koji su ilegalno učinili dostupnim preko 1.000 TV kanala velikom broju građana u Hrvatskoj i Austriji.

Ponuda TV servisa dvojice osumnjičenih Hrvata se nije razlikovala od ponude velikih telekomunikacionih kompanija koje nude IPTV servis, s tim što su oni svoju uslugu i preko 1.000 TV kanala pružali ilegalnim putem za malu naknadu po korisniku.

Dvojica osumnjičenih, starosti 20 i 35 godina, posao su vodili putem interneta, kako trgovinu tako i instalaciju servisa. Ceo proces završavao se ilegalno stečenim softverima i programima.

Treba napomenuti da ilegalna IPTV usluga nikada nije kvalitetna kao legalna, koja je stabilna i dobrog kvaliteta slike.

Uvek treba imati na umu da krajnji korisnici koji se odluče za ilegalnu IPTV krše zakon i rizikuju dobijanje visokih novčanih kazni, ali i da u trenutku kada baš žele nešto da gledaju ostanu bez TV signala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here