EPA-EFE/Gailan Haji

Hiljade iračkih Kurda protestovali su protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, osudivši ofanzivu koju je Ankara dan ranije povela protiv kurdske vojske na severoistoku Sirije.

U Sulejmaniji, na istoku Iraka, oko 5000 protestanata iračkih Kurda mirno je demostriralo uz povike “Erdogan diktator” izražavajući nezadovoljstvo ofanzivom koja će, prema njihovom mišljenju, ojačati džihadiste skupine Islamske države (IS), izvestio je novinar agencije France Presse.

Ankara je u sredu počela kampanju protiv Formacija narodne zaštite (YPG) koje Ankara smatra teroristima, a Zapad ih podupire jer unutar Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvode borbu protiv IS-a u Siriji.

I u Erbilu, glavnom gradu iračkog autonomnog Kurdistana, stotine demonstranata su izašle na ulicu, uglavnom kurdskih izbeglica u Siriji, izvestila je francuska novinska agencija.

Prvo su se okupili ispred sedišta UN-ova baza u Erbilu, a zatim su se uputili prema turskom konzulatu kom nisu mogli da se približe zbog policijskog sigurnosnog kordona.

Noseći zastave Kurdistana i YPG-a, zatim fotografije čelnika Kurdistanske radničke stranke (PKK, koja vodi gerilsku borbu na turskom tlu) Abdulaha Odželana palili su turske zastave.

Izvor:
Vestionlin

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here