Pixabay.om
Foto: Ilustracija

Irak je zainteresovan za kupovinu pešadijskih vozila, borbenih aviona i druge ruske vojne tehnike, kao i za jačanje vojnih veza sa Moskvom. Brojni analitičari ocenjuju da veliko interesovanje za rusko naoružanje nije iznenađujuće, s obzirom na to da je operacija u Siriji potvrdila kvalitet ruskog oružja i vojne tehnike.

Pored toga, pokazalo se i da je ruska tehnika potpuno prilagođena vođenju borbenih operacija u pustinji, što je dovelo do skoka potražnje na tržištu Bliskog istoka.

Eksperti ocenjuju da se iračka vojska, koja se nekada oslanjala pre svega na sovjetsko naoružanje, sada vraća ruskom oružju. Glavna prednost ruskog oružja je očigledna — cena, lakoća rukovanja, pouzdanost i kvalitet.

Jedan od članova iračke delegacije je na sajmu oružja i vojne tehnike „Armija-2020“, koji se trenutno održava u Rusiji, potvrdio da je njegova zemlja zainteresovana za rusko oružje, kao i nameru Bagdada da nabavi ruska pešadijska vozila. On je takođe rekao i da Irak želi da pojača vojnu saradnju sa Rusijom i održi vojne vežbe radi razmene iskustava u borbi protiv terorizma.

– Koliko mi je poznato, sada je iračka vojska prilično dobro mobilizovana, ima iskustvo ratovanja sa Iranom, u kojem Iran nije pobedio. To je zaista bilo davno — pre više decenija, ali to iskustvo je ostalo. Pored toga, Irak je naoružan i najsavremenijim američkim oružjem, ali je dobro tržište i za rusko naoružanje. Na otvaranju foruma ’Armija‘, irački partneri su izrazili veliko interesovanje za kupovinu našeg najnovijeg oružja. Ono što je najvažnije, Irak je spreman da ih plati u čvrstoj valuti — u dolarima, a to im omogućava isporuka nafte Evropi. Imaju novca. I oni se, kao i mnoge druge zemlje sa kojima Rusija ima vojno-tehničku saradnju, drže politike diverzifikacije izvora najnovijeg oružja — tj. od nas mogu da kupe najnovijeg lovca Su-57 i sistem S-400 – rekao je za Sputnjik ruski stručnjak za Bliski istok Vladimir Sotnjikov.

Iračani stari kupci

Iračka vojska je nekada u svojim jedinicama imala nešto više od 50 odsto sovjetskog oružja i tehnike, dok je ostatak kupovan od Francuske, Jugoslavije i drugih zemalja. Međutim, posle pada Sadama Huseina Irak se našao pod uticajem SAD i bio je orijentisan na američko oružje. Kasnije je došlo do (ne) očekivanog preokreta, pa su Iračani u poslednjih nekoliko godina ponovo počeli aktivno da kupuju rusko oružje.

Rusija i Irak su pre nekoliko godina potpisali ugovor vredan 4,2 milijarde dolara, koji predviđa isporuku 48 ruskih PVO sistema „Pancir S-1E“ i 36 borbenih helikoptera Mi-28NE. Pored toga, Bagdad je kupio i 73 ruska tenka T-90S i tu se spisak ne završava.

Pored toga, mediji su pisali i o tome da Irak želi da nabavi ruske sisteme S-300 i S-400, ali je ambasador Iraka u Rusiji takve tvrdnje odbacio, navodeći da Bagdad ne pregovara sa Moskvom o kupovini S-400 i da „nema ni nagoveštaja o tome“.

Vojno-tehnička saradnja ima potencijala

Sotnjikov ocenjuje da je vojno-tehnička saradnja Rusije i Iraka dobra i da ima potencijala za razvoj.

– Najverovatnije je da će saradnja nastaviti da se razvija, ukoliko se ne dođe do nekih nepredviđenih događaja. Bliski istok je region gde je sve moguće i gde Islamska država iznenada može da ojača, a takođe iznenada može da dođe i do promene režima u Iraku. Ovde se ne mogu davati dugoročne prognoze, ali činjenica je da smo i mi i naši irački partneri zainteresovani za vojno-tehničku saradnju. Zbog toga su naši irački partneri izrazili interesovanje za kupovinu našeg najnovijeg oružja – kaže ruski ekspert.

Sotnjikov napominje da forum „Armija“, kao najveći sajam oružja i vojne tehnike u svetu, ima za cilj da pokaže mogućnosti ruske odbrambene industrije, a da se platforma foruma koristi i za potpisivanje velikih ugovora.

– Sajam ’Armija‘ upravo ima za cilj da pokaže naše mogućnosti u sferi isporuke najsavremenijeg oružja. Recimo, uzmimo kao primer Su-57. Reč je o avionu pete generacije, koji je najbolji u svetu. Čak je i američki F-35 u mnogo čemu inferiorniji od Su-57, tako da je jasno da naši irački partneri imaju interes za kupovinu najnovijeg ruskog oružja – ističe Sotnjikov.

Dok pojedini eksperti spore o moći iračke armije, navodeći da je status jedne od najboljih armija u regionu izgubila u godinama posle ubistva dugogodišnjeg lidera Sadama Huseina, Sotnjikov nasuprot tome smatra da je iračka vojska ponovo jedna od najjačih armija na Bliskom i Srednjem istoku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here