pixabay.com

 Prema poslednjim informacijama, iračke bezbednosne snage ubile su danas najmanje devet, a ranile 39 demonstranata tokom protesta hiljada građana u Bagdadu i u južnom gradu Divanija, saopštila je iračka vlada i predstavnici nevladine komisije za ljudska prava.

Kako navodi AP, demonstranti su tokom protesta koji su ušli u peti dan palili kancelarije političkih stranaka tokom protesta zbog loše ekonomske situacije, nezaposlenosti i korupcije.

Protesti u Bagdadu su danas eskalirali kada su se demonstranti uprkos zabrani vlasti okupili na trgu Tahrir, nakon čega su snage bezbednosti u njihovom pravcu počele da pucaju bojevom municijom i da ispaljuju suzavac.

Tada je, prema rečima bezbednosnih i zdrastvenih zvaničnika, ubijeno četvoro demonstranata, nakon čega su demonstranti počeli da beže. Tokom bekstva demonstranata sa trga ubijeno je još najmanje troje, dodaje AP.

Kasnije je na hiljade demonstranata izašlo na ulice južnih gradova Nasirije i Divanije, takođe ignorišući policijske zabrane okupljanja.

U Divaniji je ubijen najmanje jedan demonstrant u trenutku kada su učesnici protesta počeli da se približavaju prostorijama lokalnih vlasti.

U Nasiriji su demonstranti zapalili kancelarije tri političke stranke i jednog poslanika, na šta su bezbednosne snage odgovorile iz vatrenog oružja, i za sada is tog grada nema podataka o žrtvama.

Još jedan demonstrant ubijen u južnom bagdadskom kvartu Zafanije, rekli su zvaničnici policije i zdravstvenih službi.

Tokom današnjih demonstracija u Bagdadu povređeno je najmanje 39 osoba, a AP navodi da su od početka protesta za pet dana u gradovima Iraka život izgubile 73 osobe.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime