EPA/MURTAJA LATEEF
Mohamed Džavad Zarif

Sjedinjene Američke Države nisu u stanju da okončaju nijedan rat u kojem učestvuju, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif u intervjuu za En-Bi-Si.

Ministar je pozvao administraciju američkog predsednika Donalda Trampa da ne pokušava da sukobe na Bliskom istoku rešava silom i optužio Vašington za potpirivanje sajber-rata.

– Sjedinjene Američke Države započele su ovaj sajber-rat napadom na naše nuklearne objekte na vrlo opasan i neodgovoran način koji bi mogao da ubije milione ljudi – rekao je Zarif.

On je istovremeno dodao da „svaki rat koji započnu, Sjedinjene Američke Države ne mogu da završe“.

Zarif je ranije kritikovao odluku Vašingtona da rasporedi dodatni vojni kontingent na Bliski istok nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, nazivajući takav potez „pozerstvo“.

Situacija na Bliskom istoku pogoršala se nakon što je 14. septembra nekoliko pogona saudijske naftne i gasne državne kompanije „Saudi Aramko“ napadnuto dronovima, nakon čega je kraljevina bila primorana da smanji proizvodnju nafte za više od polovine.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ali Rijad i Vašington su optužili za napade Teheran.

Iranu je optužbe demantovao i nazvao ih lažima. Vlada zemlje je naglasila da napadi na naftna postrojenja nanose štetu celom regionu i navela da su takve optužbe tradicionalne za Sjedinjene Američke Države i da ne čude.

Uprkos nedostatku dokaza o umešanosti Irana u napad, Tramp je naložio da se značajno pooštre sankcije Teheranu.

2 COMMENTS

  1. SAD su svetski policajac, danas sa umanjenim dejstvom, izgleda da se opametile od rata u Vijetnamu, gde su pobegle kao muve bez glave. Unakazile su Irak, Avganistan, Libiju, Srbiju, uglavnom kurvinski iz vazduha. U pomenutim državama ostavile su glad, beda, porušene zemlje i na taj način uvele “demokratiju”, otimaju i naftu i razna rudna bogatstva, a Srbiji 15% teritorije. Sada spašavaju arapskog sveta napadima na Iran, a Južnu Ameriku napadima na Venecujelu. Tu se očekuje da SAD izgube praznu glavu i da slome pseće zube, ukoliko ih imaju.

  2. Nesposobni su da priznaju svetu svoju slabost i svoj kraj. Dok su vladali bez konkurencije nisu znali da nista nije vecno i nisu se mogli zasititi nasilja. U padu su a potom slede racuni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here