EPA/Erik S. Lesser
Donald Tramp

Iran je izdao crvenu poternicu za predsednikom SAD Donaldom Trampom i za još više od 30 osoba zbog sumnje da su umešani u napad bespilotnom letelicom u Bagdadu u januaru ove godine, a u kojem je ubijen iranski general.

Iran je, takođe, zatražio pomoć od Interpola u hapšenju osumnjičenih.

– Uspeli smo da identifikujemo 36 osoba koje su učestvovale u pripremi ubistva Sulejmanija, a među njima su i vojni i politički predstavnici SAD i drugih zemalja – rekao je glavni tužilac Teherana Ali Mehra.

Prema njegovim rečima, sudski organi su izdali nalog da se te osobe privedu pravdi i da se raspiše crvena Interpolova poternica.

Tužilac je naveo da su oni optuženi za “ubistvo i terorizam” i dodao da se na “čelu spiska nalazi predsednik Amerike Donald Tramp”.

Interpol nije odmah odgovorio na zahtev AP za komentar. Agencija ocenjuje da je malo verovatno da će Interpol prihvatiti zahtev Irana.

Podsetimo, SAD su 3. januara u Bagdadu likvidirale Sulejmanija, generala Korpusa čuvara islamske revolucije. Iran je zauzvrat raketirao iračku bazu gde su bili stacionirani američki vojnici.

Prvobitno su američki predsednik Donald Tramp i rukovodstvo Pentagona saopštili da nije bilo poginulih. Međutim, nakon toga je američka vojska bila prinuđena da prizna da je ipak bilo žrtava, čiji je broj postepeno rastao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here