Iran izradio nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma

0

Iran ne odustaje od razvoja nuklearnog programa

Direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi saopštio je da je treća generacija centrifuga uspešno prošla sve mehaničke testove.

"Iran će danas demonstrirati treću generaciju centrifuga koje imaju snagu separacije šest puta veću od centrifuga prve generacije", izjavio je Salehi povodom obeležavanja nacionalnog Dana nuklearne tehnologije.

Iran je saopštio da će instalirati još 50.000 centrifuga u postrojenju za obogaćivanje uranijuma u gradu Natanz, prenela je agencija AP.

Centrifuge koje su sada u upotrebi predstavljaju adaptirane modele iz sedamdesetih godina i podložne su kvarovima.

Poznato je da je Teheran nekoliko godina testirao različite nove modele, a još nije poznato kada će nove centrifuge početi sa radom, prenela je agencija Rojters.

Predsednik SAD Barak Obama zalaže se za uvođenje novih sankcija Iranu, mada priznaje da te mere nisu garancija da će Teheran automatski promeniti ponašanje, ali bi stalni pritisak mogao eventualno da utiče da promeni svoje nuklearne procene.

Pod njegovim vođstvom zapadne sile nastoje da dobiju saglasnost Rusije i Kine za uvođenje četvrtog seta sankcija UN, a očekuje se da će od njih tražiti da podrže nove mere na predstojećem samitu o nukleranoj bezbednosti, koji će se održati 12. i 13. aprila u Vašingtonu.

Zapad sumnja da je cilj nuklearnog programa Irana proizvodnja atomske bombe, dok Teheran tvrdi da ima isključivo mirnodopsku namenu, za proizvodnju električne energije.

Obama i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev dogovorili su se juče u Pragu, posle potpisivanja Sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja, da će pojačati saradnju kako bi ubedili Iran da odustane od programa obogaćivanja uranijuma.

Iranski sveštenik ajatolah Ahmad Hatami izjavio je danas da će iranski saveznici širom sveta uzvratiti svaki napad koji preduzmu SAD.

Predsednik Ahmadinežad izjavio je da neće moliti da bi se izbegle sankcije po cenu da nove mere budu uvedene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here