Tanjug/AP

Iran će nastaviti isporuku goriva Venecueli ako zvanični Karakas zatraži još zaliha, izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

– Iran sprovodi svoje pravo na slobodnu trgovinu sa Venecuelom i spremni smo da pošeljemo još brodova ako Karakas zatraži još zaliha – rekao je Musavi.

Iran je nedavno poslao pet brodova tankera sa gorivom Venecueli u kojoj je zavladala nestašica, uprkos protivljenju Vašingtona, navodi Rojters i podseća da su obe zemlje pod američkim sankcijama.

Prvi od pet iranskih naftnih tankera stigao je u Venecuelu prošle sedmice kako bi pomogao ovoj južnoameričkoj državi u krizi nestašice goriva i nije imao problema sa američkom vojskom. Venecuelanske vlasti navodile su „pretnje“ iz SAD zbog dostava.

U nameri da spreči nove pošiljke iranskog goriva Venecueli, Vašington prati ceo tok dostave. Upozorio je države, luke, špeditere i osiguravajuće kuće da im prete mere ukoliko pomognu iranskim tankerima.

Nedavno su SAD pojačale svoje vojno prisustvo u Karipskom moru, a to su objasnile jačanjem operacije protiv tranzita narkotika.

1 KOMENTAR

  1. Kauboji bi trebali voditi racuna o sebi, umesto da se mesaju u tudje poslove. Sem Poljaka, odavno nemaju prijatelje u svetu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime