pixabay.com

Iran nema informacije o gubitku bespilotne letelice, saopštio je novinarima iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif.

– Nemamo informacija da smo izgubili dron – rekao je Zarif.

Prethodno je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio da je američki ratni brod u Ormuskom moreuzu oborio iransku bespilotnu letelicu koja je, navodno, predstavljala pretnju američkim vojnicima. Pentagon je naglasio da su mornari delovali u samoodbrani.

Nakon toga Zarif je na Tviteru objavio kartu sveta sa izdvojenim siluetama Sjedinjenih Američkih Država i Irana. Na karti je crvenom tačkom obeležen Ormuski moreuz koji se nalazi na južnoj granici Irana, na suprotnom kraju karte od Sjedinjenih Američkih Država. Objavu na Tviteru prati jedna jedina reč – „Podsetnik“.

Odnosi između Vašingtona i Teherana su se pogoršali nakon što su 13. juna u Omanskom zalivu napadnuti naftni tankeri „Front altejr“ i „Kokuka korejdžus“. Sjedinjene Američke Države su za napad optužile Iran i saopštile da nameravaju da štite slobodu plovidbe u regionu.

Iranski zvaničnici američke optužbe smatraju neosnovanim i navode da su i sami zabrinuti zbog incidenta. Oni su, takođe, istakli da su pomagali u spasavanju mornara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here