youtube/South China Morning Post
Koronavirus u Iranu

Skupština u Iranu obustavlja rad zbog širenja epidemija koronavirusa u zemlji, izjavio je portparol predsedništva Irana Asadula Abasi.

„Zbog širenja koronavirusa u zemlji, predsedništvo je odlučilo da ne održava zasedanja skupštine do daljnjeg“, navodi se u saopštenju Abasija, prenosi državna televizija Irana IRIB.

Vašington nudio pomoć Iranu
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su SAD nudile pomoć iranskim vlastima u borbi protiv koronavirusa.

On je istakao da je trenutno aktivan humanitarni kanal, koji je formiran zajedno sa švajcarskim vlastima, a koji će omogućiti da se u Iran dostavi neophodna humanitarna pomoć.
Prema rečima državnog sekretara, Iran nema čvrstu zdravstvenu infrastrukturu. On je dodao da je zabrinut, jer Teheran ne deli informacije o širenju bolesti.

„Jasno smo dali do znanja drugim zemljama u svetu i regionu da SAD u potpunosti podržavaju isporuku humanitarne pomoći u cilju suprotstavljanja koronavirusu u Iranu. Nastavićemo da koristimo svoje diplomatske mogućnosti za pružanje tehničke i medicinske pomoći svugde, gde je to moguće“, rekao je Pompeo.

Ranije je uprava za kontrolu stranih aktiva Ministartsva finansija SAD izdala dozvolu za isporuku lekova i hrane u Iran.

„Švajcarski kanal“ je formiran kao izuzetak od sankcija, koje su SAD uvele protiv Irana zbog optužbi da podržava terorizam.

Međutim, potpredsednik vlade Irana Eshak Džahangiri je izjavio da različite zemlje u Iranu raspolažu sa milijardama dolara, ali SAD ne dozvoljavaju da se novac troši na kupovinu lekova ili hrane.

Širenje epidemije u Iranu

Ranije je šef komiteta za nacionalnu bezbednost Medžlisa (iranski parlament) Modžtaba Zonur izjavio da je njegov test na koronavirus bio pozitivan. Osim toga, u utorak je saopšteno da je obolela i poslanica Medžlisa Mahmuda Sadeki i zamenik ministra zdravlja Irana Iradža Harirčija.

Ministarstvo zdravlja Irana je saopštilo 19. februara o prvim slučajevima zaraze od koronavirusa. Prvi slučajevi su otkriveni u gradu Kum. Prema zvaničnim informacijama, broj zaraženih od ovog virusa u Iranu iznosi 245, od čega je najmanje 26 imalo smrtni slučaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here