Iran optužio BBC: Pokušali da ukradu istorijske dokumente

0

Servis TV BBC na farsi jeziku nema odobrenje da funkcioniše na teriotriji Irana
 

BBC se trenutno ne oglašava povodom optužbi iz Teherana, koje su iznete preko veb-sajta iranske državne televizije. Iran je poznat po optužbama da je BBC zapravo dimna zavesa za špijunažu i disidente.

 

U najnovijem izveštaju se tvrdi da su iranski obaveštajci sprečili pokušaj krađe dokumenata iza koje tobož stoje lokalni saradnici BBC-ja.

 

"Neprijateljska mreža BBC-ja, okrenuta protiv medijske regulative i međunarodnog prava, pokušala je krađu istorijskih dokumenata iz arhivskih centara preko svojih lokalnih saradnika", navodi se u izveštaju iranske državne televizije čiji je izvor – nacionalni obaveštajni biro.

 

Iranska televizija nije pojasnila svoje tvrdnje.

 

BBC-jev servis na farsi jeziku nema odobrenje vlasti da funkcioniše na teritoriji Irana. Saradnja sa BBC-jem je stoga – protivzakonita. BBC tvrdi da Teheran blokira njegove emisije.

 

Britanija od 2011. godine nema diplomatskih predstavnika u Teheranu, što je posledica upada militantnih Iranaca u britansku ambasadu.

 

Međutim, iranski predsednik Hasan Rohani se u sredu sastao sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, i to je prvi sastanak na tako visokom nivou još od islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

 

Dve zemlje su izrazile spremnost da obnove diplomatske misije, a iranski konzulat u Londonu je ove godine već obnovio rad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here