Iran proizveo obogaćeni uranijum

0

Ali Akbar Salehi

Uranijum je obogaćen sa oko 3,5 odsto na 20 odsto, koliko je potrebno da bi mogao da se koristi kao gorivo u reaktoru za medicinska istraživanja, rekao je Salehi, prema izveštaju iranske novinske agencije ISNA.

Salehi je izjavio da je do sada proizvedeno pet kilograma uranijuma obogaćenog do 20 odsto, a da je malo više od 1,5 kilograma mesečno potrebno za istraživački reaktor u Teheranu, prenela je američka novinska agencija Asošeijtid pres.

Iako je za proizvodnju nukleranog oružja potrebno da uranijum bude obogaćen više od 90 odsto, američki zvaničnici strahuju da je Iran sve bliži mogućnosti da proizvede nuklearno gorivo.

Vašington se zalaže da Savet bezbednosti Ujedinjenihe nacija uvede četvrti set sankcija Iranu zbog odbijanja vlasti Islamske republike da prekinu program obogaćivanja uranijuma, za koji zapadne sile sumnjaju da je namenjen proizvodnji nuklearne bombe, a što iz Teherana negira.

Iran je nastavio da obogaćuje uranijum u februaru, posle zastoja u pregovima o predlogu Međunarodne agencije za atomsku energiju, kojim je predviđeno da Iran pošalje 1.100 kilograma nisko obogaćenog uranijuma u inostranstvo, gde bi bilo obogaćeno do 20 odsto, a zatim vraćeno u istraživački reaktor u Teheranu.

Time bi Iran ostao bez dovoljne količine uranijuma za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran je zahtevao neke izmene predloga, između ostalog da zamena uranijuma bude istovremena ili da manje količine budu poslate u inostranstvo.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici su odbacili te zahteve, tvrdeći da time ne bi bio ispunjen cilj zamene.

U Iranu je u petak, povodom obeležavanja nacionalnog Dana nuklearne tehnologije, demonstrirana treća generacija centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Te centrifuge imaju snagu separacije šest puta veću od onih prve generacije.
Sa tim centrifugama Iran bi mogao da proizvede dovoljno visoko obogaćenog uranijuma za proizvodnju jedne nuklearne bombe u roku od godinu dana, prema šefu američke Odbrambene obaveštajne agencije general-potpukovniku Ronaldu Burdžisu.

U reaktoru u iranskoj prestonici proizvode se medicinski izotopi, uključujući materijal za lečenje raka i drugih bolesti, a koji će se, prema tvrdnjama iranskih valsti, koristiti za tretman oko 850.000 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here