pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iran je spreman na potpunu razmenu zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je danas portparol iranske vlade Ali Rabei, dodajući da Vašington još nie odgovorio na poziv Teherana za razmenu.

On je rekao da je Teheran zabrinut i da smatra SAD odgovornim za bezbednost i zdravlje Iranaca u američkim zatvorima tokom pandemije virusa korona, navodi Tanjug.

– Spremni smo da razmenimo zatvorenike sa SAD i da razgovaramo o tom pitanju sa, ali Vašington još nije odgovorio na naš poziv – rekao je Rabei, prenosi Rojters.

Iran i SAD su već razmenili zatvorenike 2019. godine, kada je Iran oslobodio američkog studenta Siju Vanga koji je bio osuđen za špijunažu na tri godine zatvora, a SAD iranskog istraživača matičnih ćelija Masuda Solejmanija, optuženog za kršenje sankcija.

Kako pišu mediji, kandidat za razmenu je Majkl Vajt, veteran američke mornarice koji je 2018. godine zarobljen u Iranu. Pušten je iz zatvora sredinom marta zbog zdravstvene krize, ali je i dalje u Iranu.

SAD će deportovati iranskog profesora Sirousa Asgarija koji je oslobođen optužbi za krađu trgovačkih tajni čim dobije medicinsku potvrdu za izlazak iz zemlje.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime