Iranska verska milicija: Smrt Italiji!

0

Predsednik Mahmud Ahmedinežad u poseti trupama Basidža
 

Oko sto pripadnika Basidža u civilu pokušalo je da napadne ambasadu uzvikujući "Smrt Italiji" i "Smrt Berluskoniju" i bacajući kamenje. "Iranska policija je intervenisala da zaustavi napad koji se završio bez štete", rekao je Fratini u Senatu, kako prenosi Rojters.

 

On je dodao da je došlo do sličnih incidenata ispred francuske i holandske ambasade u iranskoj prestonici.

Iranska poluzvanična agencija Fars je saopštila da su ekstremni studenti protestvovali ispred francuske i italijanske ambasade, ali ne navodi da je bilo nasilja niti da su studenti pokušali da napadnu ambasade.

Italija je glavni iranski privredni partner među evropskim državama.

 

 Logo Basidža

Basidž

Basidž je iranska paravojna formacija, koju je osnovao ajatolah Homeini u novembru 1979, kako bi obezbedio dobrovoljce za jurišne trupe u Iransko-iračkom ratu. Basidž je trenutno rod u Islamskoj revolucionarnoj gardi.

 

 

Organizacija, brojnost i zaduženja

Komandir Basidža, brigadni general Mohamad Hedžazi je procenio broj pripadnika Basidža na 10,3 miliona marta 2004, a marta 2005. na 11 miliona.

Prema Jordanskom institutu za diplomatiju, i sajtu GlobalSecurity.org, Basidž nameće islamske običaje, zajedno sa drugim sličnim entitetima, i ima svoj ogranak u skoro svakoj iranskoj džamiji.

 Članovi Basidža

Profil članova i pogodnosti

Tipičan pripadnik Basidža je muškarac od 12 ili više godina. Pripadnicima se obično skraćuje obavezna vojna služba (od 21 meseca) za nekoliko meseci.

 

Članovima Basidža je lakše da se upišu na univerzitet, jer vladini univerziteti imaju kvote rezervisane za pripadnike Basidža, nevezano za njihove uspehe. Postoje brojne pogodnosti i potpore za pripadnike Basidža, i njihove porodice.

 

Pripadnici Basidža takođe imaju povlašćen status u javnom prevozu. Ako se legitimišu, ne moraju da čekaju u redovima na aerodromima ili železničkim stanicama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here