Iranske čarolije na velikom platnu

0

Iran, zemlja sjajne kinematografije i velikih prirodnih lepota

Biće prikazan i Rafeijev “Leptir na ledu”, kao i “Granaz”, “Bele patike” Mohamad-Ebrahima Moajerija i “Noć” Resul Sadr Amolija.

“Sunce svima jednako sija” (2007) priča je o hrišćanki Dženet koja gubi veru i njenoj bliskoj prijatelji Negar, čiji je muž Reza ujedno i Dženetin bivši ljubavnik, a ima oštećenja iz rata i njegov oporavak je potpuno neizvestan.

 

Prevarivši upravnika bolnice, Negar uspeva da izvadi Rezu iz bolnice nadajući se čudu. Oni odlučuju da posete svetilište u drugom gradu, ali u toku vožnje, kroz dug i predivan predeo, svuda oko sebe otkrivaju čuda koja ih vode do većeg čuda, kako za njih muslimane, tako i za hrišćanku Dženet, koja doživljava versko prosvetljenje.

Rafeijev “Leptir na vetru” (2004) takođe je prikazan na niz festivala, a priča je o borbi žene koja je tek izašla iz zatvora. Nezaštićena i tlačena od muža, jedina nada koja joj daje snagu da nastavi život je u tome da pronađe ćerku, koja živi sa njenim mužem. Ne napušta je pritom samo Amir, koji ni sam ne zna da li je prijatelj ili neprijatelj.

Program festivala obuhvata i film “Granaz” (2008), nazvan prema starici koja se
izgubila tražeći kuću sina. Granaz govori lokalnim dijalektom, i niko ne može da joj pomogne.

“Bele patike” (2008) Moajerija govori o požrtvovanom učitelju koji odlazi na jug zemlje radi ponovnog uvođenja sporta u staroj školi.

Za završnicu je najavljen “Noć” (2007) Sadr Amolija o mladom policajcu Mohsanu koga tokom rutinske pratnje zarobljenika zatekne snežna oluja. Zakasnivši na poslednji voz za Nehbandan, prisiljen je da prenoći pod istim krovom sa starijim uhapšenikom, doktorom Horamijem.

 

Nepoverljiv i napet odnos među saputnicima raspiruju Mohsanova bojazan da će zakasniti na vlastito venčanje zakazano za tri dana, kao i doktorova želja da se oslobodi lisica da bi ispunio želju bolesne majke…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here