Tanjug
Patrijarh Irinej

Hram Svetog Save biće veličanstvena svetinja na ponos srpskom narodu, ali i celom hrišćanskom svetu, poručio je danas patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

– Hram Svetog Save, ideal sprskog naroda i naše crkve i države da se podigne veličanstven hram najvećoj ličnosti naše istorije, Svetom Savi. Polako privodimo kraju uređenje hrama – rekao je Irinej novinarima po obilasku radova u toj svetinji sa predsednikom Srbije.

Patrijarh je primetio da bi bez značajnog ulaganja države hram bio građen još mnogo godina, da su istorijski događaji prekidali gradnju i uređenje hrama, koji je, inače, počeo da se gradi 1935. godine, te dodao da se veliki hramovi u svetu grade po 150 ili 200 godina.

Zahvalio je svima koji su priložili sredstva za hram, i državi, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koja je, kaže, shvatila smisao i značaj Svetog Save za našu istoriju i smisao hrama koji se podiže upravo na mestu gde su spaljenje njegove mošti.

– Nadam se da će biti veličanstven hram, na ponos ne samo Srbima i Srbiji, već i šiorm hrišćanskog sveta – rekao je Irinej.

Kako je dodao, svi koji su priložil sredstva biće ponosni, jer će, kaže, videti da ono što su zrtvovali, nišu učinili uzaludno.

Naveo je da je država i najveći priložnik i dobrotvor, što je, kaže, i obaveza države, jer Sveti Sava nije samo gradio crkve i dobio autonomiju za srpsku crkvu, već je gradio i našu državu.

– Koliko je Stefan Nemanja doprineo stvaranju države, ništa manje nije Sveti Sava učinio. Nemanja je širio granice, ali je Sava dao duh i život našoj crkvi. To se oseća kroz istoriju, a oseća se i danas – rekao je poglavar SPC.

– Hvala svima koji su radili i doprineli da ova svetinja bude završena, da Beograd i Srbija imaju ovako veličanstven hram – zaključio je patrijarh Irinej.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here