Irinej: Ohridski arhijereji biraju patrijarha!

0

 

 

"Bogoslovska podloga načelnog saborskog stava jeste, u najkraćim crtama, sledeća. U Pravoslavnoj Crkvi ne postoji ni episkop ni grupa episkopâ koja ne pripada Saboru jedne od autokefalnih Crkava i ne poseduje ista jerarhijska prava i obaveze, bez obzira na postojanje ili nepostojanje autonomnih crkvenih oblasti“, ističe episkop bački u saopštenju.

 

On naglašava da bi „odricanje arhijerejima Ohridske Arhiepiskopije prava učešća u izboru značilo ili da ih mi ne priznajemo za svoju pravoslavnu braću u episkopskoj službi, ili da ih smatramo pripadnicima neke druge autokefalne Crkve, što je besmisleno, ili da ih smatramo već priznatom zasebnom autokefalnom Crkvom, što je još besmislenije“.

 

"Pojedinci tvrde: oni ne mogu da biraju jer ni mi ne biramo njihovog poglavara. Ovo je netačno. Mi itekako biramo „njihovog” poglavara tako što njegov izbor potvrđuje Patrijarh srpski. Bez te potvrde njegov izbor je nevažeći. Bez nje nema autonomnog statusa. Uostalom, svepravoslavna predsaborska konferencija, održana nedavno, decembra prošle godine, u Šambeziju kraj Ženeve, jednoglasno je proklamovala da sve autonomne Crkve organski pripadaju odgovarajućim autokefalnim Crkvama i neotuđivi su deo kanonskog prostora svake od njih“, podseća episkop Irinej.

 

On dalje navodi da je „učešće u izboru autokefalnog prvojerarha od strane autonomnih Crkava iskonska je i sveopšta pravoslavna praksa“.

 

Vladika Irinej podseća i da „sve autonomne jerarhije u sastavu Moskovske Patrijaršije – od Ukrajine i Belorusije pa, preko Kazahstana, sve do episkopata Japanske Pravoslavne Crkve – učestvuju u izboru sveruskog Patrijarha iako moskovski Sinod ili Sabor njih ne bira nego, kao i u našem slučaju, Patrijarh moskovski jedino potvrđuje izbor autonomnih arhiepiskopa ili mitropolita“.

 

"Štaviše, autonomni poglavari su, automatski, kandidati za moskovski patrijaraški tron (prilikom poslednjeg izbora u Moskvi mitropolit kijevski Vladimir je zamolio da ne bude kandidat, iz zdravstvenih razloga)“, navodi on i dodaje da ruskoj crkvi „nikad nije bio problem ni etničko poreklo kandidata: nemačko-estonsko poreklo blaženopočivšeg patrijarha Aleksija II nije mu smetalo da bude jedan od najistaknutijih patrijaraha sve Rusije u novijoj istoriji.

 

Episkop Irinej podseća i da je Sabor SPC 14. novembra 2008. zauzeo stav o da u izboru novog patrijatha učestvuje episkopat autonomne Ohridske arhiepiskopije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here