Osim srpskog Pa na Svetosimeonskoj litiji 29. februara, kako prenosi Dan, učestvovaće i mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije sa četvoricom episkopa.

Svetosimeonska litija će prema rečima mitropolita Amfilohija biti i nastavak litija za odbranu svetinja.

Amfilohije je u intervjuu za Televiziju Hram kazao da je Crkva i dalje na raspeću, ali da je i svedok i nosilac sile Hristovog vaskrsenja, koje svedoči čitavom svetu.

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti Amfilohije je istakao da je potreban propis o odnosu države prema crkvi i verskim zajednicama, ali ne ovakav kakav je donesen u Crnoj Gori.

Ukazao je da je vlast u Crnoj Gori nametala svoj stav u vezi s tim propisom i da je, i pored njihovih protesta i amandmana Skupštini Crne Gore, donesen zakon koji je u ovom trenutku jedinstven u Evropi.

„I u ovim državicama koje su nastale raspadom SFRJ doneti su ovi zakoni. Međutim, to su normalni zakoni. Jedino je u Crnoj Gori donesen ovakav zakon. Oni se pozivaju na Venecijansku komisiju, a od nje su uzeli samo jedan mali delić, a ostalo, suštinsko, sve ignorisali, kao i naše primedbe“, rekao je Amfilohije.

On je naglasio da je prvi put u istoriji Crne Gore donet propis kojim je predviđeno podržavljenje hramova.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime