Išinger miri Rusiju i Ukrajinu

0

Foto: Ilustracija
 

"Ukrajinska vlada je prihvatila naš predlog da se ambasador Išinger imenuje za posrednika OEBS-a" u razgovorima predstavnika vlasti, ukrajinskog parlamenta i regiona, posebno na istoku Ukrajine, rekao je Burkhalter na sastanku sa šefovim diplomatija EU u Briselu.

 

Išinger, stručnjak za međunarodne odnose, bio je ambasador Nemačke u SAD i Velikoj Britaniji. Bio je predstavnik EU u posredničkom timu SAD, EU i Rusije u pregovorima o statusu Kosova. Učestvovao je na pregovorima u Dejtonu kojim je okončan rat u BiH.

 

Predsedava Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji koja svake godine okuplja šefove država ili vlada, ministre inostranih poslova i odbrane, kao i bezbednosne stručnjake.

 

Burkhalter je ocenio da je "presudan trenutak krize" i ministrima predstavio plan OEBS-a za iznalaženje političkog i mirnog rešenja situacije u Ukrajini.

 

On je najavio da će OEBS za predsedničke izbore 25. maja u Ukrajini organizovati jednu od najvećih misija u istoriji te organizacije. "Na terenu je već 100 posmatrača OEBS-a, a njima će se uoči izbora pridružiti još 900", rekao je Burkhalter.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here