“Išingerov plan o dve Nemačke nije moguć za Kosovo”

0
Tanjug
Kosovska Mitrovica

Poruke koje šalje kosovski premijer Aljbin Kurti su korak nazad u pregovorima i sada je na SAD i EU da izvrše pritisak na albansku stranu i vrati je u okvire dijaloga, kaže bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu Ognjen Pribićević.

Smatra i da Išingerov plan, jedan od prethodnih predloga, koji se sada ponovo pominje u javnosti kao rešenje koje nudi međunarodna zajednica, nije realan za slučaj Kosova jer se u modelu dve Nemačke radilo o istom narodu u dve države i prijemu u Ujedinjene nacije što je za Beograd neprihvatljivo.

Ocenjuje da izjava kosovskog premijera koja treba da pokrene dijalog na temu međusobnog priznanja Beograda i Prištine nije u diplomatskom duhu i da se na taj način dijalog osporava.

– Naša pozicija je jasna u želji da se nastavi dijalog u duhu dobre diplomatske prakse, a na SAD i EU je da izvrše pritisak na Prištinu – kaže Pribićević i dodaje da nije za očekivati da se napravi pomak u pregovorima ako do toga ne dođe, jer kako kaže ne može da se potpiše Briselski sporazum pa naknadno samoinicijativno jedna strana odluči da on više ne važi.

Na pitanje da li, ozbiljnije pritiske na Srbiju po pitanju priznanja Kosova očekujue posle izbora u Nemačkoj, kako smatra predsednik Aleksandar Vučić, Pribićević kaže da Nemačka jeste jedna od najbitnijih članica EU, ali da presudnu ulogu čini ukupno stanje Unije.

Do dogovora može doći samo uz kompromis, a to znači da se i jedna i druga strana odreknu nekih svojih zahteva i prihvate neke ideje koje im nisu bliske, ocenjuje bivši ambasador dodajući da sve mimo toga nije kompromis.

Pribićević zaključuje da je međunarodna situacija sada drugačija i da je povoljan ambijent koji je imala albanska strana pre 10 i 15 godina prošao, kao i da se sad stav Rusije i Kine mnogo više uvažava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here