Pixabay
Ilustracija

Mnogi kao dezinfekciono sredstvo odmah preporučuju mlaku, slanu vodu za ispiranje grla, ali nije naodmet da se sa grloboljom izborite i medom, mlekom i drugim lekovitim namirnicama koje sigurno imate u kući.

Med je poznat po svom antibakterijskom svojstvu. Uzmite dva do tri puta po kašiku meda. On će u tankom sloju obložiti sluznicu grla, što će umanjiti iritaciju prilikom gutanja hrane.

Pomoći će i šoljica toplog mleka sa kašičicom meda. Napitak pijte u gutljajima, a triptofan koji se nalazi u mleku smanjiće otok grla, pa ćete moći lakše da gutate i govorite.

Ren je poznat kao prirodni lek za lečenje respiratornih organa. U čašu tople vode dodajte jednu kašičicu narendanog svežeg korena rena i jednu kašičicu meda. Dobro promešajte i pijte polako u gutljajima.

Čaj od kamilice ima antizapaljenska svojstva. Antioksidanti i drugi sastojci ovog čaja imaju umirujući efekat ako počnete da ga pijete kada osetite prve simptome bola u grlu. S obzirom na to da ne sadrži mnogo kofeina, možete ga bez problema piti i uveče.

Pomoći će i kurkuma, začin koji je poznat antioksidant, koji se bori sa brojnim oboljenjima. U šolju tople vode sipajte pola kafene kašike kurkume i jednaku količinu soli. Promešajte, pa ovim rastvorom isperite grlo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here