Iskrenošću pravda predaju Kosova

0

Samo jedna politika: Aleksandar Vučić 

– Mnoge zemlje site su toga da se jedno govori, a drugo radi. Novi početak je da ono što govorimo i uradimo, mislimo – objasnio je premijer i najavio pošten i odgovoran pristup, bez skrivenih poruka i loših namera.

Ovakvim nastupom, prema oceni bivšeg poslanika DSS Miloša Aligrudića, inače doživotnog počasnog člana u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Vučić opravdava pogrešnu državnu politiku koju vodi.

 

Nemačko-ruski zagrljaj

Vučićev nastup, prema oceni bivšeg ambasadora Srbije u Parizu Predraga Simića pokazuje da je Srbija u zagrljaju Nemačke i Rusije, što, kako kaže, daje dobre rezultate, s obzirom na opasnost da Srbija bude uvučena u ukrajinski problem.
– To je realan pristup spoljne politike. Nema velike razlike u razmišljanjima te dve zemlje i uglavnom su to i pozicije Srbije -kaže Simić uz ocenu da je vidan oslonac na Nemačku na putu Srbije ka EU.

– Ovakvim stavom premijer hoće da pošalje poruku da je jedino dobro to što on radi, dok je svaka alternativa loša. Pristao je na sve, i da preda deo teritorije i, mora da se opravda tako što poručuje da su drugi isto radili, ali nisu hteli da priznaju. Hvala mu na iskrenosti, jer ti drugi su govorili da brane Srbiju, a radili su u korist Brisela, pa je ovo je korak napred da se iskreno štiti EU interes koji je i interes Srbije – tumači Aligrudić za "Vesti".

Ovaj političar smatra da je prava alternativa, revidiranje odnosa sa EU i postavljanje na "zdrave noge" tako što će Srbija uzeti što više, a dati što manje i sačuvati državni interes.

– Ovo što se radi je "sve dajem, a ništa ne dobijam" – ocenio je Aligrudić. On dodaje da bi sa Vučićem mogao da se složi samo u stavu da vlast koju građani biraju ne treba da se konfrontira, već da širi krug prijatelja u svetu i da ne zateže i ne komplikuje odnose sa EU i istokom, već da balansira državnu politiku.

 

Odbrana Južnog toka

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u Beogradu da je postigao saglasnost sa Aleksandrom Vučićem da budu nastavljeni radovi na gasovodu Južni tok.
Orban je rekao da Mađarskoj niko ne može da oduzme pravo da brine o sopstvenoj energetskoj bezbednosti.
Vučić je najavio je da će 7. i 8. jula razgovarati sa ruskim Putinom i Medvedevim o Južnom toku.
– Naše radne grupe rade na pripremi ugovora i pokušaćemo da što više stvari uskladimo sa evropskim pravilima – rekao je Vučić i naglasio da će Srbija pri tome štititi svoje interese.

– Sadašnja državna politika je, međutim, politika konglomerata EU sa strategijom koji oni imaju za Balkan i u kojoj im srpski premijer podilazi – ocenio je Aligrudić.
Politički analitičar Branko Radun smatra da je premijer Vučić generalno mislio da nema više dvostrukog odnosa koji su gajile neke prethodne vlade.

– Taj odnos ranijih srpskih vlada, naročito one predvođene Demokratskom strankom bio je da se jedno prikazuje i govori u inostranstvu, a nešto sasvim drugo narodu u Srbiji. Taj dualizam je već bio šizofreničan, pa Vučić poručuje da se više ništa ni od koga neće kriti i da se građanima Srbije neće obećavati nešto što je u koliziji sa EU ili drugim državama – kaže Radun za "Vesti".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here