Iskri u Bariču, guši u Beogradu

0

Prva iskra Barič: Industrija je mrtva, ali ostao je otpad
 

Izveštaj ekspertskog tima UN, koji je radi utvrđivanja posledica stigao u Srbiju dan posle katastrofalnih poplava, ukazuje da u Bariču nisu adekvatno uskladištene opasne i štetne materije čije bi izlivanje moglo dovesti do zagađenja podzemnih voda s dugoročnim posledicama po život ljudi. U izveštaju koji je nedavno predat Vladi Srbije, eksperti UN su utvrdili da su plastični kontejneri s uništenim materijalom u ovoj fabrici u lošem stanju i neadekvatno uskladišteni, a kako kažu, stiče se i utisak da je u Prvoj iskri – LAB DOO cela lokacija u stanju propadanja.
 

 

Crne tačke i meta terorista

U nedavnom požaru u Prvoj iskri Barič goreli su mazut i ulje koji su tekli kanalima na otvorenom prostoru, koji su radnici pokušali da gase bez zaštitne opreme, pa su petorica njih ozbiljnije povređena.

 

Nikola Aleksić, čelnik Ekološkog pokreta, ukazuje da je opasnost iz Bariča i Šapca mnogo veća nego što se može zamisliti.

– Eksperti UN su tačno procenili te crne tačke Srbije koje bi mogle proraditi ne samo u slučaju poplava, već bi mogle da budu i meta terorista sa posledicama ekološke katastrofe – kaže on za "Vesti".

Da je Beograd prvi na udaru, ukazuje direktor Fakulteta za primenjenu ekologiju pri Univerzitetu Singidunum Dejan Marković. On ističe da Srbija nema dovoljno stručnih kadrova, posebno ministarstvo, ni plan za ovu oblast. Marković podseća da u poslednjih godinu dana nije finansiran nijedan projekat iz oblasti životne sredine.

Ovaj stručnjak ukazuje za "Vesti" da bi sreća u nesreći mogla biti što je hemijska industrija u Bariču na izdisaju, ali nije jedina opasna po život ljudi. Pored Šapca koji pominju eksperti UN, potencijalna opasnost su Loznica, Kruševac i još neki gradovi.

– Država je pri privatizaciji Prve iskre koja je rasparčana, pa prodata, između ostalog i nekim istočnoevropskim privatnicima, obećala rešiti problem opasnog otpada, ali se ne zna šta je posle toga u Bariču ostalo. Beograd je preblizu i u velikoj opasnosti u slučaju ozbiljnog incidenta – kaže on i dodaje Beograđani piju vodu sa Dunava i Save u čijoj su neposrednoj blizini skladišta otpada.

Prema rečima predsednika Stranke zelenih Ivana Karića, iako je u industrijskom smislu mrtav kao i pola srpske privrede, Barič zbog opasnog otpada i cisterni koje su tamo i dalje predstavlja veliku opasnost za stanovništvo.

– Država ne brine o životnoj sredini, nema posebno ministarstvo, već je ekologija prirepak Ministarstva poljoprivrede. Još 2012. ukinut je Fond za razvoj životne sredine. Ne zna se gde završavaju prihodi od taksi poput onih za zagađenje i ambalažu otpada. Tako je već dve i po decenije, ali će nas otrezniti poglavlje 27 u pregovorima sa Briselom – kaže Karić za naš list.

 

Opasan i Šabac

Stanje nije bolje ni u Šapcu odakle se nedavno pronosila priča da bi poplava zbog hemijske i farmaceutske industrije mogla ozbiljno da ugrozi ne samo taj grad, već i Srbiju. U fabrici EKO gas MBS Šabac, eksperti su konstatovali metalnu burad koja sadrži 105 tona opasnog otpada koji vidljivo otiče u zemlju. Poplava, srećom, nije oštetila fabriku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here