Z. Mirković

Na Generalnoj skupštini Saveta crkava Austrije, kojoj je prisustvovao episkop austrijsko-švajcarski Andrej, jedna od tema bila je crkvena kriza u Ukrajini. Predstavnici 16 crkava su prodiskutovali konkretne posledice jednostranog proglašenja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve.

Episkop Andrej je informisao prisutne o stavovima pojedinih pravoslavnih crkava i Srpske pravoslavne crkve prema nastaloj krizi u pravoslavlju, da su pojedine crkve pozvale patrijarha Vartolomeja da revidira svoje dosadašnje odluke u vezi sa crkvenom krizom u Ukrajini i sve vrati na pređašnje stanje jedinstva svetih pomesnih crkava.

Svi delegati izrazili su mišljenje da je kriza u Ukrajini veliko iskušenje za pravoslavlje uopšte i samim tim i za odnose među pravoslavnima u Austriji.

Savet crkava Austrije postoji od 1958. i trenutno obuhvata Rimokatoličku crkvu, Starokatoličku, Anglikansku, Koptsku, Sirijsku, Etiopsku, Jermensku apostolsku, Evangelističku, Reformatorsku, Baptističku i Metodističku, Grčku, Rusku, Rumunsku, Bugarsku i Srpsku pravoslavnu crkvu, dok izvestan broj drugih institucija i organizacija ima status posmatrača.

Izvor:
Z. Mirković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here