Iskustvo u lečenju uljem kanabisa: Bolje vidim, hodam, spavam…

0

Beta/AP/M.C.
Bolesnici od najtežih bolesti apeluju da država ozakoni upotrebu ulja kanabisa (Foto: Ilustracija)
 

– Dok sam čekala svoj red za citostatike čula sam druge pacijente kako pričaju o blagotvornom dejstvu ulja kanabisa – navodi Tatjana kako je prvi put čula za lečenje kanabisom.

Ona kaže da je u početku bila rezervisana, ali su njena deca uporno pretraživala po internetu, pročitala sve "za" i "protiv" upotrebe ove biljke u medicini, da bi na kraju procenila da moraju da pokušaju da pomognu majci i ovim putem.

– Kada sam primila prvu terapiju citostatika, počela sam da koristim i ulje i mislila sam da ću umreti od bolova. Htela sam da odustanem, pa sam pitala mog komšiju lekara šta da radim, ali mi je on posavetovao da izdržim dve nedelje, pa da onda vidim da li ima efekta. I zaista, posle izvesnog vremena osetila sam da sam boljeg raspoloženja, da lakše zaspim, da mi vid više nije mutan, da mi je hod bolji, a i moji sapatnici iz bolnice su primetili da se bolje držim od njih, pa su me pitali šta koristim – priča nam Tatjana.

Malo više od polovine šprica srednje veličine, koštalo je Tatjaninu porodicu 150 evra! Koristi ga već dva meseca po jednu kap ujutru i uveče, a ona procenjuje da će ga imati do kraja godine. Za kasnije neće imati novca.

"Paprene" doze ulja

– Kada bi država legalizovala upotrebu ovog ulja za smanjenje tegoba nas, najtežih bolesnika, mnogo bi nam i finansijski značilo, jer smo sada mi bili primorani da ga nabavimo na ilegalnom tržištu i po visokoj ceni, a i taj prodavac više neće da prodaje pojedinačne doze, već samo na veliko. Uz školovanje troje dece, moj suprug i ja nismo u mogućnosti da nabavimo drugu dozu ulja – kaže Tatjana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here